Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2010

«Αν η Ευρώπη είχε αρχές, δεν θα άφηνε την Ελλάδα να ματώσει»,

Ο επικεφαλής του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη, Angel Gurria, δήλωσε σήμερα πως πιστεύει ότι οι πιέσεις των χρηματοοικονομικών αγορών στην Ελλάδα θα εξομαλυνθούν, όπως μεταδίδει το Reuters.

Πάντως, προειδοποίησε πως οι αγορές θα κοιτάζουν πιο προσεκτικά πλέον τις παραμέτρους ρίσκου, ενώ τόνισε πως δεν βλέπει κίνδυνο για διάσπαση της ευρωζώνης υπό την πίεση του ελληνικού χρέους.
Υπογράμμισε πως η υπερκάλυψη του κοινοπρακτικού ομολόγου χτες είναι ένα θετικό σημάδι,ενώ ανέφερε πως η συμμετοχή της Ελλάδας σε όλους τους θεσμούς και τις ομάδες της Ε.Ε. είναι ένα μήνυμα που οι αγορές πρέπει να καταλάβουν.
«Λέγοντας πως η Ελλάδα είναι ένας από μας… είναι ένα πολύ δυνατό μήνυμα,» είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Stiglitz: Αν η Ευρώπη είχε αρχές, δεν θα άφηνε την Ελλάδα να ματώσει
Ο οικονομολόγος Joseph Stiglitz, αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις όσον αφορά την ελληνική οικονομία δήλωσε: «Αν η Ευρώπη είχε αρχές, δεν θα άφηνε την Ελλάδα να ματώσει», ενώ την ίδια στιγμή κάλεσε τους ευρωπαίους ηγέτες να συμπαρασταθούν στην προσπάθεια του Έλληνα πρωθυπουργού.
«Η Ελλάδα έχει αποδοκιμαστεί από την Ευρώπη για το τεράστιο έλλειμμα του προϋπολογισμού, με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet, να προειδοποιεί ότι καμία κυβέρνηση δεν πρέπει να περιμένει ειδική μεταχείριση από τις ευρωπαϊκές αρχές», αναφέρει ο Stiglitz και προσθέτει ότι «ωστόσο ο Trichet δεν ανέφερε ότι στην πραγματικότητα εδώ και πολλά χρόνια υπάρχουν δύο διαφορετικές συνθήκες του Maastricht, μία για τις ισχυρές χώρες και μία δεύτερη για τις μικρότερες και πιο αδύναμες. Όταν η Γαλλία παραβίασε το διάταγμα της Ε.Ε. για την διατήρηση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ, πολλά ειπώθηκαν, ωστόσο λίγα τελικά έγιναν».
Ένα μεγάλο μέρος του ελλείμματος της Ελλάδας είναι αποτέλεσμα της παγκόσμιας κρίσης, η οποία έπληξε και χώρες που δεν είχαν καμία ευθύνη, συμπληρώνει ο Stiglitz και συνεχίζει λέγοντας ότι το μέγεθος της Ελλάδας είναι τέτοιο που το έλλειμμά της πλήττει μόνο τους κατοίκους της, ενώ δεν επηρεάζει την πορεία του ευρώ.
Εξάλλου ο Stiglitz ασκεί κριτική στους ηγέτες της Ευρώπης, οι οποίοι με τις δηλώσεις τους οδηγούν σε περαιτέρω αύξηση τα επιτόκια δανεισμού της χώρας, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολη την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους.
Αυτό που θα έπρεπε να κάνουν, σύμφωνα με τον Stiglitz, είναι να καλωσορίσουν τις προσπάθειες της νέας κυβέρνησης, καθώς τουλάχιστον έδειξε ειλικρίνεια αναφορικά με τα παραπλανητικά στοιχεία που έδιναν οι προκάτοχοί της.
πηγή: zougla

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου