Κυριακή, 7 Φεβρουαρίου 2010

Οι υπέρβαροι ηλικιωμένοι ζουν περισσότερο

Το να είναι κανείς υπέρβαρος μπορεί τελικά να μην είναι και τόσο επικίνδυνο για την υγεία -τουλάχιστον από μία ηλικία και μετά. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα Αυστραλών επιστημόνων, οι υπέρβαροι άνω των 70 ετών έχουν, παραδόξως, λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, σε σχέση με συνομηλίκους τους κανονικού βάρους.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγνωρίζει την παχυσαρκία ως μία παγκόσμια επιδημία, από την οποία χάνουν τη ζωή τους εκατομμύρια άτομα κάθε χρόνο -από διάφορες ασθένειες που εμφανίζονται σε έναν άνθρωπο εξαιτίας του υπερβολικού βάρους. Οι υπέρβαροι ηλικιωμένοι, όμως, φαίνεται να αποτελούν εξαίρεση στο γενικό κανόνα, που θέλει τα άτομα με υπερβολικό βάρος να πεθαίνουν κατά κανόνα πρόωρα. Οπως προκύπτει από την έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «Journal of the American Geriatrics Society», οι ηλικιωμένοι αυτοί έχουν περισσότερες πιθανότητες να φτάσουν σε... βαθιά γεράματα από τους ηλικιωμένους που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα βάρους.
Οι επιστήμονες παρακολούθησαν επί 10 χρόνια την πορεία της υγείας περισσότερων των 9.000 ατόμων ηλικίας 70 - 75 ετών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι υπέρβαροι είχαν 13% χαμηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν συγκριτικά με εκείνους που είχαν κανονικό βάρος. Αντίθετα, δε διαπιστώθηκε κάτι αντίστοιχο για τους παχύσαρκους, σε σχέση πάντα με τα άτομα φυσιολογικού βάρους.
Οι ίδιοι εκτιμούν ότι είναι απαραίτητο να υπάρξουν περαιτέρω έρευνες, ώστε να γίνει εκ νέου προσδιορισμός των όρων που καθορίζουν ποιοι ασθενείς είναι υπέρβαροι και ποιοι παχύσαρκοι, ειδικά όταν έχουν περάσει μία ηλικία χωρίς μεγάλα προβλήματα υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου