Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2010

Τεράστια προβλήματα ηλεκτροδότησης και μεταφοράς πετρελαίου

Τεράστια προβλήματα έχει προκαλέσει στην καθημερινή άντληση πετρελαίου στο νέο, πλούσιο κοίτασμα του πεδίου Ε της Θάσου η παράνομη αλιεία από ασυνείδητους ιδιοκτήτες ανεμοτρατών, πάνω ακριβώς από τα σημεία που περνούν το καλώδιο ηλεκτροδότησης και ο αγωγός μεταφοράς πετρελαίου της Kavala Oil.

Αποτέλεσμα αυτής της παράνομης αλιευτικής δραστηριότητας είναι αφενός η μεγάλη ζημία εις βάρος της Kavala Oil (αφού η καθημερινή παραγωγή της σε πετρέλαιο μειώθηκε κατά 70%) και της εθνικής Οικονομίας και αφετέρου η επαπειλούμενη οικολογική καταστροφή σ’ όλο το βόρειο Αιγαίο, σε περίπτωση που προκληθεί ζημία από τον αλιευτικό εξοπλισμό στον ίδιο τον αγωγό μεταφοράς πετρελαίου από την πλατφόρμα άντλησης του πεδίου Ε έως τις εγκαταστάσεις της εταιρίας στη Νέα Καρβάλη Καβάλας.
Συγκεκριμένα, εδώ και ένα μήνα εντοπίστηκαν τα πρώτα προβλήματα ηλεκτροδότησης στην πλατφόρμα άντλησης του κοιτάσματος Ε, από το οποίο μόλις είχε αρχίσει η παραγωγή περίπου 3.000 βαρελιών πετρελαίου την ημέρα. Όπως εντόπισε η Kavala Oil, το καλώδιο ηλεκτροδότησης είχε "τραυματισθεί" σε αρκετά σημεία από τα αλιευτικά εργαλεία ανεμοτρατών, που ψαρεύουν παράνομα στην περιοχή -αφού ο νόμος απαγορεύει την αλιεία σε απόσταση 500 μ. εκατέρωθεν του καλωδίου ή του αγωγού μεταφοράς πετρελαίου. Οι πρώτες προσπάθειες αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης, όμως, ακολουθήθηκαν κι από άλλες, συνεχόμενες, βλάβες, καθώς οι ιδιοκτήτες των ανεμοτρατών συνέχιζαν την παράνομη δραστηριότητά τους, σαρώνοντας το βυθό της βορειοδυτικής Θάσου με τις λεγόμενες "πόρτες" τους, που ξηλώνουν ό,τι βρουν στο διάβα τους και το ανεβάζουν στα αλιευτικά σκάφη -μεταξύ των αλιευμάτων και κομμάτια του καλωδίου ηλεκτροδότησης!
πηγή: voria

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου