Πέμπτη, 25 Μαρτίου 2010

Σύνταξη μετά από 40 χρόνια εργασίας

Σύνταξη μετά από 40 χρόνια εργασίας προβλέπει το νομοσχέδιο που εξετάζει το υπουργείο Εργασίας για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, οι βασικές διατάξεις του οποίου θα εφαρμοστούν σταδιακά μέχρι το 2018. Παράλληλα, το 6% της σύνταξής του θα χάνει για κάθε χρόνο όποιος συνταξιοδοτείται πριν το 65ο έτος.

Οι βασικές ρυθμίσεις της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης αφορούν την περικοπή της πρόωρης συνταξιοδότησης, την αύξηση των ορίων ηλικίας, την επιβολή ενιαίας ασφάλισης, την απαγόρευση των εθελούσιων εξόδων, καθώς και αλλαγές στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και στις αναπηρικές συντάξεις.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η βασική σύνταξη- με τον νέο τρόπο υπολογισμού από το 2018- θα έχει προνοιακό χαρακτήρα και θα ορίζεται στα 360 ευρώ, τα οποία θα καταβάλλονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η ανταποδοτική σύνταξη (σύνταξη η οποία αναλογεί στον χρόνο εργασίας και τις καταβληθείσες εισφορές) θα υπολογίζεται με κλιμακούμενους συντελεστές από τα 15 έως τα 40 χρόνια.
Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εξετάζει τη θέσπιση κινήτρων παραμονής στην αγορά εργασίας μετά την 35ετία και αντίστοιχα για όσους παραμένουν μετά το 65ο έτος. Στον αντίποδα θα επιβάλλονται αντικίνητρα για όσους συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα, καθώς, όπως αναφέρουν οι πρόσφατες πληροφορίες, εργαζόμενος που θα συνταξιοδοτηθεί πριν το 65ο έτος της ηλικίας του θα «χάνει» 6% της σύνταξης για κάθε έτος.
περισσότερα: http://www.voria.gr/details.php?id=12969

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου