Τρίτη, 2 Μαρτίου 2010

Κατασκοπευτικά αεροσκάφη για την Τουρκία


Παραδόθηκαν από το Ισραήλ στην Τουρκία τα πρώτα 6 μη επανδρωμένα αεροσκάφη HERON. Το Ισραήλ θα καταβάλλει και 18 εκ. δολάρια αποζημίωση για καθυστερήσεις στην παραλαβή! Την επόμενη εβδομάδα τίθενται σε επιχειρησιακή δράση. Εξοπλίζεται ακόμη περισσότερο η Άγκυρα και μάλιστα στον κρίσιμο τομέα της συλλογής πληροφοριών με την προσθήκη στο οπλοστάσιο της 10 κατασκοπευτικών αεροπλάνων.
Συγκεκριμένα το Ισραήλ παρέδωσε, μόλις την περασμένη Παρασκευή, τα πρώτα 6 μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Heron του προγράμματος, ύστερα από επιπρόσθετες δοκιμές που κράτησαν πάνω από ένα χρόνο. Συνολικά η παράδοση των Heron καθυστέρησε δύο χρόνια (!) λόγω της αποτυχίας των Ισραηλινών να παραδώσουν το αεροσκάφος σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές που είχαν περιληφθεί στη σύμβαση της παραγγελίας τους.
Οι Τούρκοι όμως δεν χαρίζονται σε κανέναν. Παρότι με το Ισραήλ διατηρούν σχέσεις στενής στρατηγικής συνεργασίας, δεν δίστασαν να απαιτήσουν αποζημίωση για την καθυστέρηση του προγράμματος. Σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές το πρόγραμμα των Heron ήταν, μεταξύ άλλων, από τις βασικές αιτίες επιδείνωσης των σχέσεων των δύο χωρών το τελευταίο διάστημα.
Το ύψος της σύμβασης ήταν συνολικά 183 εκατομμύρια δολάρια εκ των οποίων τα 50 εκατομμύρια θα τα λάμβανε η Τουρκική Αεροδιαστημική Εταιρεία και η τουρκική εταιρεία Aselsan. Όμως αυτή η συμπαραγωγή προκάλεσε τριβές και διαφωνίες καθώς οι Ισραηλινοί υποστήριζαν ότι τα προβλήματα στα αεροσκάφη προκλήθηκαν από το μεγάλο βάρος των οργάνων που κατασκεύαζε η Aselsan. Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς αυτή ήταν η κύρια αιτία για την αποτυχία επίτευξης ορισμένων τεχνικών επιδόσεων του αεροσκάφους σε σχέση με τις αρχικές προδιαγραφές του προγράμματος.
Όμως οι Τούρκοι δεν δέχονταν …κουβέντα επί του θέματος και τελικώς το Ισραήλ προκειμένου να υλοποιηθεί το πρόγραμμα υπέκυψε στις πιέσεις και τις απαιτήσεις τους και δέχθηκε να καταβάλλει αποζημίωση περίπου 18 εκατομμύρια δολάρια! Πάντως το συγκεκριμένο ποσό θα καταβληθεί σε εξοπλισμό και υπηρεσίες και όχι σε μετρητά. Η διευθέτηση των οικονομικών εκκρεμοτήτων είχε ως συνέπεια και την εξομάλυνση στις σχέσεις μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών.
Κάπως έτσι το πολύπαθο πρόγραμμα βαίνει προς την ολοκλήρωσή του. Τα πρώτα 6 μη επανδρωμένα Heron υποβάλλονται ήδη σε προγραμματισμένο έλεγχο και την επόμενη εβδομάδα θα βρίσκονται στη διάθεση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Τα υπόλοιπα 4 κατασκοπευτικά αεροσκάφη αναμένεται να παραδοθούν τον προσεχή Ιούνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου