Κυριακή, 7 Μαρτίου 2010

“Μυστικός δείπνος” κερδοσκόπων στην Αθήνα


“Μυστικός δείπνος” με οικοδεσπότη τη Goldman Sachs στις πλάτες της ελληνικής οικονομίας διοργανώθηκε στις 28 Ιανουαρίου, στην καρδιά της Αθήνας, όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, συνδαιτημόνες της συνάντησης που έγινε στη Μεγάλη Βρετανία, ήταν 10 μεγάλοι πελάτες της αμερικανικής τράπεζας. Μεταξύ αυτών τραπεζίτες, διαχειριστές κεφαλαίων και hedge funds. Βασικό θέμα: Πώς θα βγάλουν λεφτά από τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας.
Mάλιστα, μεταξύ των καλεσμένων ήταν και ο οίκος – διαχειρίζεται κεφάλαια 32 δισ. δολαρίων – Paulson & Co, τον οποίον δημοσιεύματα έχουν “δείξει” ως έναν από αυτούς που κερδοσκοπούν παίζοντας με τα CDS (ασφάλιση για τον κίνδυνο της χρεωκοπίας) της Ελλάδας αλλά και το ευρώ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα “το παιχνίδι άρχισε από το 2009 όταν hedge funds αγόρασαν μεγάλες ποσότητες ελληνικών CDS για προστασία έναντι του ελληνικού χρέους, εκτιμώντας ότι οι αγορές σύντομα θα “ξυπνούσαν” και θα έβλεπαν τα προβληματα της Ελλάδας με το χρέος, οπότες θα στρέφονταν στην αγορά CDS για να προστατευθούν από τους κινδύνους”.
Tα CDS για ελληνική χρεωκοπία ήταν πολύ φτηνά μέχρι την τραπεζική κρίση του 2008, ενώ στη συνέχεια εκτινάχθηκαν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου