Σάββατο, 13 Μαρτίου 2010

Η θεραπεία γαστρίτιδας και έλκους προστατεύει από τη νόσο Αλτσχάιμερ

Η θεραπεία της γαστρίτιδας ή του έλκους μπορεί να προστατεύσει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Τον συσχετισμό του ελικοβακτηριδίου που πυλωρού (το οποίο ευθύνεται για τη γαστρίτιδα και το έλκος) με τη νόσο Αλτσχάιμερ έδειξαν τα αποτελέσματα πρωτοποριακής έρευνας της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Ιπποκρατείου και της Γ΄ Νευρολογικής Κλινικής του ΑΠΘ, που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια του 25ο Πανελλήνιου Συνεδρίου της Νόσου Αλτσχάιμερ, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

«Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού μιμείται στοιχεία του νευρικού ιστού του εγκεφάλου. Αυτό σημαίνει ότι το ελικοβακτηρίδιο πηγαίνει στον εγκέφαλο των ασθενών με αποτέλεσμα να κινητοποιεί μια φλεγμονώδης διεργασία, η οποία είναι ότι κακό μπορεί να συμβεί στον εγκέφαλο, και επομένως κάτω από αυτό το στρες ίσως οδηγείται το νευρικό κύτταρο στην εκφύλιση και τη νόσο Αλτσχάιμερ», εξήγησε η αναπληρώτρια καθηγήτρια νευρολογίας στο ΑΠΘ Μάγδα Τσολάκη.
Οι έρευνες που διεξήγαγαν οι επιστήμονες έδειξαν ότι οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ έχουν υψηλό ποσοστό ενεργούς λοίμωξης από ελικοβακτηρίδιο στο στομάχι. Επιπλέον διαπιστώθηκε ότι η εκρίζωση του ελικοβακτηριδίου ενδεχομένως να μεταβάλει τη φυσική πορεία της νόσου του Αλτσχάιμερ σε 2-5 χρόνια, ιδιαίτερα όταν αυτή είναι στα αρχικά στάδια (ήπια νοητική στέρηση). «Παρακολουθήσαμε την πορεία των ασθενών επί 5 χρόνια και διαπιστώσαμε ότι αυτοί στους οποίους εκριζώθηκε το ελικοβακτηρίδιο έχουν μεγαλύτερο ποσοστό επιβίωσης. Ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ έχουν ενεργό λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο σε ποσοστό 88% ενώ στους μη πάσχοντες από Αλτσχάιμερ το ποσοστό αυτό είναι μόνο 47%. Η διαφορά είναι σημαντική και η παρακολούθηση έδειξε ότι με την εκρίζωση του ελικοβακτηριδίου βελτιώνονται όλα τα κλινικά χαρακτηριστικά των ασθενών που έχουν νόσο Αλτσχάιμερ» τόνισε ο παθολόγος-γαστρεντερολόγος καθηγητής του ΑΠΘ Ιωάννης Κουντουράς.
Στο πλαίσιο της έρευνας μελετήθηκαν 65 ασθενείς με Αλτσχάιμερ, εκ των οποίων το 88% είχε ενεργή λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο. Μετά την εκρίζωση του ελικοβακτηριδίου οι ασθενείς άρχισαν να επικοινωνούν με το περιβάλλον και να βοηθούν τον εαυτό τους. «Αλλαξε η ζωή τους εν μέρει. Δεν λέμε ότι το ελικοβακτηρίδιο είναι ο μοναδικός παράγων της νόσου Αλτσχάιμερ. Και η εκρίζωσή του δεν είναι πανάκεια. Οπωσδήποτε υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες. Θεωρούμε όμως ότι σε πρώιμο στάδιο της νόσου ενδεχομένως, εάν γίνει εκρίζωση, να μεταβληθεί η πορεία της νόσου» σημείωσε ο κ. Κουντουράς
Παράλληλα αναφέρθηκε και στη σχέση του ελικοβακτηριδίου με το γλαύκωμα, το οποίο χαρακτήρισε ως τη «νόσο Αλτσχάιμερ του οφθαλμού». Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά την περίπτωση μιας ζαχαροπλάστισσας από τη Θεσσαλονίκη στην οποία μετά την εκρίζωση του ελικοβακτηριδιού, η ενδοφθάλμια πίεση, η οποία χαρακτηρίζει το γλαύκωμα, από 21 που ήταν έπεσε στα φυσιολογικά επίπεδα.
πηγή:agelioforos.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου