Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2010

Εξόρυξη χρυσού στην Ελλάδα


Η εταιρεία European Goldfields, που διαθέτει απόθεμα 10 εκατομμυρίων ουγγιών χρυσού,

περιμένει ότι θα λάβει άδειες για όλα τα σχέδιά της για το 2010, μεταξύ αυτών και ένα πρόγραμμα εξόρυξης χρυσού στην Ελλάδα, έπειτα από χρόνια καθυστερήσεων.
Η εταιρεία σκοπεύει να ξοδέψει 15 εκατομμύρια δολάρια στην έρευνα προκειμένου φέτος να αυξήσει το απόθεμα χρυσού της, δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας Τιμ Μόργκαν-Γουάιν σε συνέντευξή του στο Ρόιτερ.
Μέχρι το τέλος του μήνα η European Goldfields αναμένεται να ανακοινώσει τη χρηματοδότηση ενός προγράμματος στη Ρουμανία και του προγράμματος Ολυμπιάς στην Ελλάδα, πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Η εταιρεία έλαβε στο τέλος του προηγούμενου χρόνου προέγκριση για ένα πρόγραμμα εξόρυξης στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα, περισσότερο από τρία χρόνια έπειτα από την πρώτη αίτηση που είχε υποβάλει, και σκοπεύει να υποβάλλει την τελική περιβαλλοντική μελέτη μέχρι το τέλος Μαΐου.
Σύμφωνα με τον Μόργκαν-Γουάιν τα δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα ίσως να επιταχύνουν τη διαδικασία αδειοδότησης του προγράμματος εξόρυξης. «Η Ελλάδα πρέπει να μειώσει τα έξοδά της και να δημιουργήσει ΑΕΠ και γι' αυτό το λόγο προσπαθεί να προωθήσει και να διευκολύνει προγράμματα προκειμένου να βοηθήσει αυτή την εξέλιξη. Η επιθυμία της να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη είναι ακόμα μεγαλύτερη».
Η European Goldfields μπορεί να δημιουργήσει 1.000 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και να φέρει μεγάλα ποσά επενδύσεων στο διάστημα των 20 ετών που θα διαρκέσει αυτό το πρόγραμμα, συνέχισε ο Μόργκαν-Γουάιν.

1 σχόλιο:

 1. Ο χρυσός της Ολυμπιάδας σίγουρα δεν θα σώσει την Ελλάδα, θα προσθέσει όμως μερικά δισεκατομμύρια ευρώ στις τσέπες των κυρίων Κούτρα και Μπόμπολα που ήδη έχουν θησαυρίσει από την σκοτεινή "αγορά" των Μεταλλείων Κασσάνδρας. Την όζουσα αυτή υπόθεση, που την πλήρωσαν οι κάτοικοι της περιοχής και οι Έλληνες φορολογούμενοι, ερευνά αυτή τη στιγμή το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

  Το μόνο που είναι “Ελληνικό” στον “ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΥΣΟ” είναι το όνομα της εταιρείας. Η Ε.Χ. ανήκει κατά 95% στην Καναδική EUROPEAN GOLDFIELDS, ενώ το υπόλοιπο 5% ανήκει στον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Οι κκ Μπόμπολας-Κούτρας ελέγχουν και το 30% των μετοχών της EUROPEAN GOLDFIELDS.

  Τα δικαιώματα (royalties) του Ελληνικού Δημοσίου από τον ορυκτό πλούτο τω Μεταλλείων Κασσάνδρας είναι ΜΗΔΕΝΙΚΑ. Ένα ολοστρόγγυλο μηδενικό που είναι μια παγκόσμια αρνητική αρνητική πρωτιά της χώρας μας. Επιπλέον, η μητρική EUROPEAN GOLDFIELDS έχει επιλέξει να φορολογείται στον Καναδά και όχι στην Ελλάδα! Ποιο είναι λοιπόν το περίφημο "εθνικό όφελος" για χάρη του οποίου πρέπει να θυσιάσουμε τον τόπο μας;

  Το "επενδυτικό" πρόγραμμα της εταιρείας περιλαμβάνει την εξόρυξη ΟΛΩΝ των ορυκτών πόρων της Β. Χαλκιδικής μέσα σε μια εικοσαετία. Περιλαμβάνει σε πρώτη φάση τρία μεταλλεία: την Ολυμπιάδα, ένα πρόγραμμα που ακυρώθηκε από το ΣτΕ μετά από τον πολύχρονο επικό αγώνα των κατοίκων, τη συνέχιση της εξόρυξης κάτω από τον οικισμό της Στρατονίκης και τις Σκουριές, ένα τεράστιο επιφανειακό μεταλλείο χρυσού-χαλκού μέσα σε παρθένο δάσος. Άλλοι πέντε "στόχοι", επίσης μέσα σε δάση, έχουν ήδη προσδιοριστεί.

  Θα γίνει συγκρότημα πυρομεταλλουργίας κοντά στο Στρατώνι, όχι μόνο για χρυσό, αλλά και για άργυρο, μόλυβδο, ψευδάργυρο και χαλκό. Δηλαδή οι βαρύτερες βιομηχανίες που υπάρχουν στον κόσμο, όλες συγκεντρωμένες στη Β.Χαλκιδική!

  Αυτό που σίγουρα θα μας μείνει κληρονομιά θα είναι τα κατεστραμμένα δάση και νερά, και τα εκατοντάδες εκατομμύρια τόνοι τοξικών αποβλήτων της μεταλλουργίας. Όμως oi αρνητικές επιπτώσεις του σχεδίου αποκρύπτονται από τους Ελληνες πολίτες. Η προπαγάνδα της εταιρείας παρουσιάζει το "Επενδυτικό Σχέδιο" μέσα σε ένα ροζ (ή μάλλον πράσινο) συννεφάκι. Επίσης αποκρύπτεται η σταθερή αντίθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών αλλά και των Δημοτικών Αρχών Παναγίας και Σταγείρων-Ακάνθου.

  ΧΡΥΣΟΣ για εμάς είναι τα μοναδικά δάση και τα πλούσια νερά μας. Αυτό το επενδυτικό σχέδιο δεν θα το αφήσουμε να γίνει.

  Περισσότερα στο http://antigoldgreece.wordpress.com/

  ΑπάντησηΔιαγραφή