Πέμπτη, 25 Μαρτίου 2010

Η ΕΕ εργάζεται για μία "ευρωπαϊκή λύση" στο πρόβλημα της Ελλάδας


Η ισπανική προεδρία στην ΕΕ αναζητεί "μία ευρωπαϊκή λύση" στο πρόβλημα της Ελλάδας, δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο κινούμενος στον αντίποδα των απόψεων της γερμανίδας καγκελαρίου.

Η διήμερη σύνοδος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αρχίσει περίπου στις 6 το απόγευμα - ώρα Ελλάδας.
Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο σύσκεψης των χωρών που μετέχουν στο Eurogroup.
Για την κρίσιμη για τη χώρα μας Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ μίλησε στην εκπομπή «ΣΚΑΪ Τώρα» ο Γιάννης Τσαμουργκέλης καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Όπως τόνισε ο κ. Τσαμουργκέλης, πρωτεύον θέμα και ελπίδα μας είναι να βγει από τη Σύνοδο Κορυφής κάτι που θα βοηθήσει στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων.
«Το θέμα του ΔΝΤ θα πρέπει να ανησυχήσει τους Γερμανούς και άλλες χώρες και όχι εμάς, γιατί θα υπάρχουν επιπτώσεις στην ΕΕ από την εμπλοκή του» υπογράμμισε.
Όπως εξήγησε ο κ. Τσαμουργκέλης, αν δεν δοθεί στίγμα στη Σύνοδο ότι η Ευρώπη είναι μια ισχυρή οντότητα, αυτό θα έχει σημαντικές επιπτώσεις για το ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Τσαμουργκέλη, αν ολοκληρώσουμε τις δανειακές μας ανάγκες έως το τέλος του έτους με επιτόκιο 6,5% θα δαπανήσουμε 7 δισ. ευρώ, δηλαδή ό,τι μεταρρυθμίσεις γίνονται για την περιστολή των δαπανών θα πάνε στην εξυπηρέτηση του επιτοκίου.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα πρέπει να ξανασχεδιασθεί εξ αρχής ο δημόσιος τομέας, με μείωση των υπηρεσιών και της γραφειοκρατίας.
«Ο δημόσιος τομέας στη χώρα μας αποτελεί αντιπαραγωγικό βραχνά» δήλωσε ο κ. Τσαμουργκέλης.
"Η πλειοψηφία δεν επιθυμεί λύση με τη συμβολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου καθώς αυτό θα σήμαινε παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ευρώπη" δήλωσε από την πλευρά του στο ΣΚΑΪ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής.
Εν τω μεταξύ, επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους είχε την Τετάρτη ο Έλληνας πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες. Αργά το βράδυ συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Κομισιόν.
πηγή: ΣΚΑΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου