Σάββατο, 27 Μαρτίου 2010

Τα ίχνη ενός παντελώς άγνωστου έως τώρα είδος ανθρώπου.


Τα ίχνη ενός παντελώς άγνωστου έως τώρα είδος ανθρώπου, που έζησε πριν λίγες δεκάδες χιλιάδες χρόνια, είναι πιθανό να εντόπισαν επιστήμονες από τη Γερμανία. Η ανάλυση DNA από οστά που βρέθηκαν σε ένα σπήλαιο της οροσειράς Αλτάι στη Σιβηρία, έφερε στο φως γενετικό υλικό που δεν μοιάζει με το αντίστοιχο κανενός γνωστού ανθρώπινου είδους, και οι ερευνητές θεωρούν πως ενδεχομένως να είναι αναγκαίο να ξαναγραφεί η ιστορία της εξέλιξης του ανθρώπου.

Τα οστά ανήκουν σε ένα ανθρώπινο ον που έζησε πριν από 30.000 - 48.000 χρόνια. Η ανάλυση του DNA των οστών στο Ινστιτούτο Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ της Λειψίας στη Γερμανία, υπό τον κορυφαίο παλαιοντολόγο και γενετιστή Σβάντε Πάαμπο, ήταν θεωρητικά υπόθεση ρουτίνας. Το αποτέλεσμα όμως ήταν εντυπωσιακό. Όπως διαπιστώθηκε, το DNA που εξετάστηκε δεν ταίριαζες σε κανένα γνωστό είδος ανθρώπου. Αρχικά οι ερευνητές πίστεψαν πως είχε γίνει κάποιο λάθος, ή ότι το γενετικό υλικό είχε μολυνθεί με DNA άλλων οργανισμών, όπως συμβαίνει συχνά σε αρχαίο DNA. Όμως, όσες φορές και να το ανέλυαν, τα αποτελέσματα ήταν τα ίδια…
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές προχώρησαν σε σύγκριση του γενετικού υλικού με το αντίστοιχο 54 σημερινών ανθρώπων που ζουν στην περιοχή όπου βρέθηκαν τα οστά, καθώς και με γενετικό υλικό ανθρώπων του Νεάντερταλ και δυο ειδών πιθήκων. Τα αποτελέσματα δεν έμοιαζαν με τίποτα που είχε προκύψει από γενετικές αναλύσεις σε ανθρώπους στο παρελθόν. Για αυτό οι επιστήμονες άρχισαν να αναρωτιούνται αν βρίσκονται στα ίχνη ενός παντελώς άγνωστου ανθρώπινου είδους, και αν ενδεχομένως χρειαστεί να ξαναγραφτεί η ιστορία της ανθρώπινης εξέλιξης.
Το ερώτημα που γεννιέται τώρα στους ειδικούς είναι: ποιο μπορεί να είναι αυτό το άγνωστο ανθρώπινο είδος. Οι ανθρωπολόγοι πιστεύουν εδώ και πολλά χρόνια, ότι πριν από 40.000 χρόνια ζούσαν στη Γη μόνο δυο είδη ανθρώπων. Αφενός ο Νεάντερταλ, που εξαφανίστηκε πριν περίπου 25.000 χρόνια για άγνωστους στο σύνολό τους λόγους, και αφετέρου ο σύγχρονος άνθρωπος (Homo sapiens), που εξαπλώθηκε στην Ευρασία προερχόμενος από την Αφρική.
Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι το συγκεκριμένο ανθρώπινο είδος κατάγεται από έναν κοινό πρόγονο που είχε μαζί με τον Νεάντερταλ και τον Homo sapiens, ο οποίος πρέπει να έζησε πριν από περίπου ένα εκατομμύριο χρόνια. Ωστόσο, υπογραμμίζουν πως μέχρι στιγμής αυτή η υπόθεση δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια απλή θεωρία. Οι ίδιοι πάντως τονίζουν σε άρθρο τους στο επιστημονικό περιοδικό "Nature" ότι τα κενά όσον αφορά την ιστορία της ανθρώπινης εξέλιξης εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να είναι πολύ μεγάλα. Ως εκ τούτου, δεν αποκλείουν να υπήρξαν πολλά ανθρώπινα είδη για τα οποία τίποτα δεν είναι γνωστό, και δεν αποκλείουν να έρθουν στα επόμενα χρόνια στο φως στοιχεία για πολλά τέτοια άγνωστα ανθρώπινα είδη. Υπογραμμίζουν ακόμα πως η γενετική και οι αναλύσεις DNA αναμένεται να βοηθήσουν εκεί όπου η δεν επαρκούν τα δεδομένα από τις παλαιοντολογικές έρευνες…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου