Σάββατο, 6 Μαρτίου 2010

Μεγάλη η διαρροή υποθαλάσσιου μεθανίου στην Αρκτική

Το μεθάνιο, ένα από τα ισχυρότερα «αέρια του θερμοκηπίου», διαρρέει από το βυθό των παγωμένων Αρκτικών θαλασσών, βόρεια της Σιβηρίας, με πολύ ταχύτερο ρυθμό, από ό,τι αναμενόταν, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα, που εγείρει αυξημένες ανησυχίες για περαιτέρω ταχεία άνοδο της θερμοκρασίας και ξαφνική πια επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη μας.
Οι προηγούμενες μελέτες είχαν εστιαστεί κυρίως στην έκλυση μεθανίου από τους επιφανειακούς αρκτικούς πάγους, αλλά η νέα μελέτη επισημαίνει ότι η απελευθέρωση του αερίου από τους παγωμένους βυθούς είναι πολύ χειρότερη. Μέχρι τώρα ο βυθός είχε θεωρηθεί αδιαπέραστο φράγμα που παγιδεύει αποτελεσματικά το μεθάνιο από κάτω του, αλλά τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι οι πάγοι του αρκτικού βυθού σταδιακά αποσταθεροποιούνται λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας και γίνονται πλέον πορώδεις σε ορισμένα σημεία, επιτρέποντας στο αέριο να διαρρέει προς την επιφάνεια του νερού.

Το μεθάνιο έχει παγιδευτεί εδώ και πολύ καιρό στην παγωμένη Αρκτική και τώρα, εξαιτίας της υπερθέρμανσης της Γης, αρχίζει να αναδύεται στην επιφάνεια των θαλασσών του Βορρά και να απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα. Η εξέλιξη αυτή απειλεί να αντισταθμίσει τα όποια οφέλη από την μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα και να αχρηστεύσει τις διεθνείς προσπάθειες για συγκράτηση της κλιματικής αλλαγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου