Πέμπτη, 11 Μαρτίου 2010

Ισραηλινός Τύπος κατά Νετανιάχου

Ο ισραηλινός Τύπος κατηγορεί σήμερα την κυβέρνηση Νετανιάχου ότι «τορπιλίζει» τις καθοριστικής σημασίας σχέσεις με τον Αμερικανό σύμμαχο, μετά το πράσινο φως στα σχέδια εποικισμού, ενώ Ισραηλινός αρθρογράφος κάνει λόγο για «κατά πρόσωπο φτύσιμο» του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Ο Μπάιντεν «ήρθε για να προσπαθήσει να αμβλύνει τις σχέσεις ανάμεσα στην Ιερουσαλήμ και το Λευκό Οίκο, να άρει τις αμφιβολίες και να δημιουργήσει σχέσεις εμπιστοσύνης. Και εμείς τον χάσαμε· αυτόν που ήταν στην Ουάσινγκτον ο πιο στενός φίλος του Νετανιάχου», έγραφε η εφημερίδα Μααρίβ, κάνοντας λόγο στην πρώτη της σελίδα για ισραηλινο-αμερικανική «δυσαρέσκεια».

Ο Σιμόν Σίφερ, ένας από τους κυριότερους αρθρογράφους της εφημερίδας Γεντιότ Αχρονότ, πρώτης σε κυκλοφορία εφημερίδας στο Ισραήλ, όταν ρωτήθηκε από το ισραηλινό ραδιόφωνο, μίλησε για «φτύσιμο κατά πρόσωπο» του Μπάιντεν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη, σε μια προσπάθεια επανάληψης της ειρηνευτικής διαδικασίας. «Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου δεν είναι σε θέση να διεξαγάγει έναν πραγματικό διάλογο με τους Αμερικανούς. Ο Μπάιντεν ήρθε για να εκφράσει τη στήριξή του στο Ισραήλ απέναντι στο Ιράν και η επίσκεψή του τορπιλίστηκε», επισήμανε ο αρθρογράφος.
Για την εφημερίδα Ισραέλ Χαγιόμ, που στηρίζει τις θέσεις του Νετανιάχου, «ουδεμία πρόθεση υπήρχε για να προκληθεί δυσαρέσκεια στον Μπάιντεν». Στην αριστερά, η εφημερίδα Χααρέτζ κάνει λόγο για «ένα χαστούκι που αντηχεί σε όλο τον κόσμο», με αφορμή την καταδίκη από τον Μπάιντεν τού εποικιστικού σχεδίου. «Το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι ότι ο Νετανιάχου επιδιώκει καβγάδες με τον καλύτερο φίλο του Ισραήλ, αλλά ότι δεν κυβερνά ή ότι δεν θέλει να κυβερνήσει στην Ιερουσαλήμ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου