Κυριακή, 7 Μαρτίου 2010

Δεν υπάρχει ισοτιμία των διπλωμάτων πενταετούς διάρκειας με master

Στη διάρκεια συνόδου Προέδρων και Κοσμητόρων των Πολυτεχνικών Σχολών της χώρας που πραγματοποιήθηκε το περασμένο καλοκαίρι στα Χανιά, ο πρύτανης του ΕΜΠ Κων. Μουτζούρης είχε ανακοινώσει την ομόφωνη απόφαση των πρυτανικών αρχών για αναβάθμιση των πενταετών πτυχίων μηχανικών και την ισοδυναμία τους με μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών, γεγονός που για πολλά χρόνια αποτελούσε πάγιο αίτημα όλων των πολυτεχνείων της χώρας.

Η "αντάρτικη" μέθοδος παράκαμψης του υπουργείου Παιδείας που συστηματικά καθυστερούσε την έκδοση προεδρικού διατάγματος για την αναγνώριση της ισοδυναμίας των τίτλων σπουδών είχε προκαλέσει τριγμούς στην τότε κυβέρνηση της ΝΔ.
Με αρκετούς μήνες καθυστέρηση ωστόσο, η πολυπόθητη απάντηση στη χρόνια αναμονή έφτασε χτες από τον ειδικό γραμματέα ανώτατης εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας και κ. Β. Παπάζογλου, αφήνοντας σοκαρισμένους καθηγητές και φοιτητές.
"Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν προτίθεται να συντάξει προς το παρόν νομοθετική ρύθμιση για την ισοτιμία των διπλωμάτων πενταετούς διάρκειας που χορηγούνται από τις πολυτεχνικές σχολές, με μεταπτυχιακά διπλώματα ειδίκευσης", ανέφερε ο κ. Παπάζογλου.
Η απόρριψη αναμένεται να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, ενώ ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Ι.Αλαβάνος δήλωσε ότι "το θέμα θα λυθεί στα δικαστήρια".
Από την πλευρά της η πρυτανεία του ΕΜΠ χαρακτήρισε άδικη την απόφαση του υπουργείου, με την αιτιολογία ότι στα πολυτεχνεία του εξωτερικού υπάρχει η ανάλογη ισοδυναμία στους τίτλους σπουδών.
"Τις προσεχείς ημέρες θα γίνουν όλες οι επιβεβλημένες ενέργειες για άρση της αδίκου συμπεριφοράς", αναφέρεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση της πρυτανείας.
"Το ΕΜΠ ανέμενε από την ηγεσία του υπουργείου να έτεινε ευήκοον ους στο δίκαιο αίτημά μας", ανέφερε ο πρύτανης του ΕΜΠ Κωνσταντίνος Μουτζούρης.
Ο Ι.Αλαβάνος μάλιστα τόνισε ότι "έχει ήδη προκληθεί σύγχυση, καθώς τα πολυτεχνεία χορηγούν στους αποφοίτους τους βεβαίωση ότι τα πτυχία τους είναι ισότιμα με master. Η βεβαίωση αναγνωρίζεται στο εξωτερικό" και συμπλήρωσε ότι "για να ξεφύγουμε από την κρίση, πρέπει να αξιοποιήσουμε σωστά το επιστημονικό προσωπικό μας. Το υπουργείο εν αντιθέσει, δουλεύει προς την αντίθετη κατεύθυνση".
πηγή: news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου