Κυριακή, 18 Απριλίου 2010

Λογισμικό μάντεψε με 90% ακρίβεια την ανθρώπινη σκέψη

Μέχρι πρότινος ξέραμε ότι η τηλεπάθεια είναι ανθρώπινη ικανότητα και ιδιαίτερα των μέντιουμ αλλά τα δεδομένα άλλαξαν.
Σε συνέδριο που έλαβε χώρα τη Τετάρτη παρουσιάστηκε λογισμικό από την Intel που χρησιμοποιεί σαρωτές εγκεφάλου με σκοπό να μπορεί να δει τι αντικείμενο πχ σκέφτεται ο εκάστοτε χρήστης του pc.
Το εν λόγω λογισμικό αναλύει λειτουργικά μαγνητικές τομογραφίες του χρήστη με σκοπό να καθορίσει ποιο μέρος του εγκεφάλου ενεργοποιείται όταν επιτελεί μια σκέψη. "Σε διάφορα τεστ μάλιστα μάντεψε με 90% ακρίβεια ποιες από τις δύο λέξεις σκεφτόταν το άτομο που καθόταν μπροστά στον υπολογιστή", όπως δήλωσε ο Ντιν Πομερλο ερευνητής της Intel.
Έτσι, όπως φαίνεται, η τεχνολογία θα μπορούσε να βοηθήσει τα άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στο να επικοινωνήσουν. Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση έγινε και μια μέρα θα είμαστε σε θέση να ελέγχουμε την τεχνολογία με το νου μας.
Ωστόσο, μέχρι τώρα τα βήματα του εν λόγω project είναι σε πρώιμο στάδιο και ακόμα δεν έχει δοκιμαστεί εάν λειτουργεί σε αφηρημένες σκέψεις.
Το σύστημα δηλαδή λειτουργεί καλύτερα όταν ο χρήστης σαρώνεται, ενώ σκέφτεται δεκάδες διαφορετικά ουσιαστικά: λέξεις όπως "αρκούδα" ή "σφυρί". Το λογισμικό λειτουργεί δηλαδή με την ανάλυση των κοινών χαρακτηριστικών των διαφορετικών λέξεων.
Για παράδειγμα, ένα άτομο που σκέφτεται τη λέξη «αρκούδα» χρησιμοποιεί τις ίδιες περιοχές του εγκεφάλου που «ανάβουν» όταν αυτό το άτομο σκέφτεται ένα κουτάβι ή κάτι άλλο με τρίχωμα εν γένει.
Ενώ η Intel ασχολείται με επεξεργαστές υπολογιστών και άλλα λογισμικά, ασχολείται και με την ανάπτυξη και επίδειξη νέων τεχνολογιών σε μια προσπάθεια να τονώσει την αγορά και να προωθήσει τη φήμη της. Μάλιστα άλλες καινοτομίες που εκτίθενται από την Intel περιλαμβάνονται:
*Κινητά τηλέφωνα που θα χρησιμοποιούν τη κίνηση, GPS και ηχητικά στοιχεία που θα συλλέγονται από αυτά για να παρακολουθούν τι κάνουν οι χρήστες και με ποιους αλληλεπιδρούν. Η τεχνολογία μπορεί να διακρίνει δραστηριότητες όπως περπάτημα και οδήγηση. Αυτό θα επιτρέπει στους χρήστες να μοιράζονται τις δραστηριότητές τους με τους φίλους τους και να παρακολουθήσουν το avatar των φίλων τους όλη την ημέρα. Επίσης, θα επιτρέπουν στους χρήστες να ξέρουν πώς περνούν το χρόνο τους.
* "Dispute Finder" τεχνολογία που θα παρακολουθεί τις συζητήσεις των χρηστών και θα λαμβάνει πληροφορίες από το Internet », που θα τους προειδοποιεί όταν λάβουν ακριβείς πληροφορίες. Το εν λόγω λογισμικό περιηγείται σ το Internet για να βρει τις περιπτώσεις στις οποίες οι συγγραφείς ισχυρίστηκαν κάτι αναληθές. Στη συνέχεια, χρησιμοποιεί τεχνολογία αναγνώρισης ομιλίας για την παρακολούθηση συνομιλιών.
"Ολογράμματα προϊόντων. Οι αγοραστές θα μπορούν να χρησιμοποιούν μια γιγαντιαία οθόνη για να αναζητούν το απόθεμα των καταστημάτων, να ανατρέχουν σε χάρτες και να λάβουν πληροφορίες για αυτά.
"Ένα σετ τηλεόρασης που συνδέεται ασύρματα με το laptop και παρακολουθεί το ιστορικό των σελίδων του χρήστη στο Internet , καθώς και τη παρακολούθηση των τηλεοπτικών προγραμμάτων, προβαίνοντας σε συνδυασμό με σκοπό να βρίσκει παρεμφερή βίντεο που θα ενδιαφέρουν τον χρήστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου