Πέμπτη, 8 Απριλίου 2010

«SOS» εκπέμπουν οι θαλάσσιες χελώνες

Σύμφωνα με την πρώτη παγκόσμια έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε σε επιστημονικό περιοδικό χιλιάδες θαλάσσιες χελώνες σκοτώθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια επειδή παγιδεύτηκαν στα δίχτυα αλιευτικών σκαφών.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, το μεγαλύτερο ποσοστό ανεπιθύμητων δευτερευόντων αλιευμάτων εντοπίζεται κατά βάση στη Μεσόγειο και ανατολικά του Ειρηνικού, ενώ 6 από τα 7 είδη χελωνών που πνίγονται στα δίχτυα ανήκουν στην Κόκκινη Λίστα των Απειλούμενων Ειδών.
Οι επιστήμονες κάνουν έκκληση για σύγχρονα σύνεργα αλιείας με στόχο την προστασία των χελωνών και τη μείωση του ποσοστού δευτερευόντων αλιευμάτων.
Σε αυτό το πλαίσιο ζητούν να αντικατασταθούν τα κλασικά αγκίστρια ημικυκλικής κύρτωσης με κυκλικά αγκίστρια και να καθιερωθεί η χρήση διχτυών με μεγάλα ανοίγματα που θα επιτρέπουν στις χελώνες να ξεφύγουν σε περίπτωση εγκλωβισμού.
Οι θαλάσσιες χελώνες πρέπει να ανέβουν στην επιφάνεια για να αναπνεύσουν. Όταν παγιδεύονται στα δίχτυα ή τα αγκίστρια δεν μπορούν να φτάσουν στην επιφάνεια και πνίγονται.
Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της έρευνας, Bryan Wallace, τόνισε ότι «η κατάσταση στην οποία βρίσκονται η χελώνες είναι ενδεικτική της υγείας των ωκεανών μας».
«Οι θαλάσσιες χελώνες μας δείχνουν πώς λειτουργούν οι ωκεανοί. Ο αντίκτυπος που έχουν οι ανθρώπινες δραστηριότητες στις χελώνες μας βοηθά να καταλάβουμε πώς οι ίδιες δραστηριότητες επηρεάζουν τους ωκεανούς, από τους οποίους εξαρτάται η ευημερία δισεκατομμυρίων ανθρώπων», προσέθεσε ο ερευνητής.
πηγή: zougla

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου