Σάββατο, 1 Μαΐου 2010

Τα μέτρα - σοκ την Κυριακή

Αυτά θα είναι τα μέτρα που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση πιθανότατα την Κυριακή, όπως τα αναφέρει όλος ο Ελληνικός Τύπος

1. Την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού για το δημόσιο τομέα. Από την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού στο Δημόσιο, το ΥΠΟΙΚ προσδοκά εξοικονόμηση ύψους 1,4 δισ. ευρώ ή 0,6% του ΑΕΠ.

2. Στον ιδιωτικό τομέα ο 14ος μισθός θα καταργηθεί με τη μορφή που χορηγείται σήμερα και θα ενσωματωθεί ως ποσοστό στους μισθούς όλου του χρόνου, αλλά θα είναι στην ευχέρεια του εργοδότη, εφόσον η επιχείρηση είναι κερδοφόρα.

3. Τη συμφωνία ή επιβολή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας τριετούς διάρκειας, που θα προβλέπει μηδενικές αυξήσεις για τον ιδιωτικό τομέα.

4. Τη μείωση κατά 50% της αποζημίωσης από καταγγελία συμβάσεων.

5. Την κατάργηση της 13ης και της 14ης σύνταξης τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα. Ενδεχομένως να τεθεί πλαφόν το ποσό των 800 ευρώ.

6. Η αύξηση του ορίου των απολύσεων από το 2% που είναι σήμερα στα 4% -5%.

7. Η απόλυση για όσους μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους η υπηρεσία τους συγχωνεύεται με άλλη με παράλληλη κατάργηση και μεγάλου αριθμού θέσεων συμβασιούχων του Δημοσίου.

8. Η κατάργηση της υποχρεωτική διαιτησίας και στον ιδιωτικό τομέα σε περίπτωση που εργαζόμενοι και εργοδότες δεν βρίσκονται σε συμφωνία στη διαπραγμάτευση νέα ΣΣΕ.

9. Η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ κατά 1%-2% με το δεδομένο αυτό ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ θα φτάσει στο 23% από 21% που είναι σήμερα και ο μεσαίος συντελεστής, ο οποίος θα αυξηθεί κατά μια μονάδα θα φτάσει στο 12% από 11% που είναι σήμερα.

10. Η αύξηση κατά 10% στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης σε τσιγάρα, ποτά και καύσιμα. Η αύξηση αυτή των ΕΦΚ είναι η τρίτη σε διάστημα μικρότερο των 12 μηνών για τα οινοπνευματώδη και τα προϊόντα καπνού και η δεύτερη σε υγρά καύσιμα.

11. Άμεση εξομοίωση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης γυναικών - ανδρών στο Δημόσιο, με την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου, χωρίς μεταβατικό στάδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου