Τετάρτη, 5 Μαΐου 2010

Πακέτα αναχρηματοδότησης των δανείων ετοιμάζουν οι τράπεζες

Κόκκινος συναγερμός έχει χτυπήσει στα επιτελεία των τραπεζών, καθώς φοβούνται νέα εκτίναξη των επισφαλειών σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια μετά την ανακοίνωση των μέτρων λιτότητας. Οπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, ειδικά σε οικογένειες με δύο δημοσίους υπαλλήλους ή και συνταξιούχους, η μείωση των εισοδημάτων σημαίνει ότι θα χρειαστεί να πληρώνουν πλέον περισσότερο από το 40% των εισοδημάτων τους για να καλύπτουν τις δόσεις των δανείων.
Προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κατάσταση αυτή, οι τράπεζες ετοιμάζονται να ρίξουν στην αγορά νέα, ειδικά πακέτα αναχρηματοδότησης, απευθυνόμενες τόσο στους πελάτες τους όσο και σε δανειολήπτες άλλων τραπεζών. Ηδη, για παράδειγμα, η Εθνική Τράπεζα «σιωπηρά» τους τελευταίους μήνες διαθέτει νέα προϊόντα για μεταφορά οφειλών, ενώ αντίστοιχες κινήσεις γίνονται από τον ανταγωνισμό.
Οπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, πολύ σύντομα θα κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά ειδικά δάνεια προς δημοσίους υπαλλήλους- ενδεχομένως σε συνδυασμό και με λογαριασμούς μισθοδοσίας- με ειδικούς ευνοϊκούς όρους.
Κοινό χαρακτηριστικό των προϊόντων είναι η μικρότερη μηνιαία δόση, η οποία επιτυγχάνεται κατά κανόνα με αύξηση της διάρκειας του δανείου, σε συνδυασμό ίσως και με μικρότερα επιτόκια. Οι δανειολήπτες θα πρέπει πάντως να γνωρίζουν ότι μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής σημαίνει και περισσότερους τόκους στο τέλος. Παράλληλα, δημοφιλή είναι τα δάνεια με διευκολύνσεις, όπως για παράδειγμα το πάγωμα των δόσεων για 24 μήνες, η παράλειψη πληρωμής έως και δύο δόσεων κάθε χρόνο και η δυνατότητα μείωση της δόσης έως 30% για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δημήτρης Πεφάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου