Κυριακή, 21 Νοεμβρίου 2010

"Οι φόβοι μας έχουν επιβεβαιωθεί" για το 2011

Η Ελλάδα απεκάλυψε το τελευταίο προσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2011, δεσμευόμενη για περαιτέρω μέτρα λιτότητας ώστε να ικανοποιήσει τους όρους δανείου διάσωσης 110 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ και την ΕΕ.

Η ανάγκη για πρόσθετες μειώσεις στις κρατικές δαπάνες προέκυψε έπειτα από αναθεώρηση του δημοσίου ελλείμματος της χώρας για το 2009 από την Eurostat, τη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, τη Δευτέρα, αναφέροντας ότι το ΑΕΠ ανέρχεται σε 15,4% και όχι 13,6% όπως θεωρείτο προηγουμένως. Αυτό "έχει αλλάξει το σημείο εκκίνησης", ανέφερε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη.
Στο πλαίσιο του πρώτου προσχεδίου για τον προϋπολογισμό του 2011, το οποίο συντάχθηκε τον προηγούμενο μήνα, η Ελλάδα σκόπευε να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμά της κατά 2,2 δισ. ευρώ το επόμενο έτος. Ωστόσο, τα νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα ανάγκασαν τη χώρα να εξετάσει μεγαλύτερες περικοπές ώστε να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της προς την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι στόχος είναι η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 5 δισ. ευρώ σε 17 δισ. ευρώ το 2011, ή το 7,4% του ΑΕΠ. Στο πλαίσιο της συμφωνίας διάσωσης, το δημόσιο έλλειμμα της χώρας για το 2010 θα ανερχόταν σε περίπου 8% του ΑΕΠ. Ωστόσο, τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη έδειξαν ότι αναμένεται να είναι πολύ υψηλότερο, με πρόβλεψη στο 9,4% του ΑΕΠ.
Για να εκπληρωθούν οι στόχοι που συμφωνήθηκαν με ΕΕ και ΔΝΤ για το 2011, το κυβερνών κόμμα της Ελλάδος, ΠΑΣΟΚ, σκοπεύει να αυξήσει το ΦΠΑ από 11% σε 13%, να μειώσει τις δαπάνες στην κυβέρνηση, τον τομέα υγείας και άμυνας, καθώς επίσης να επιβάλει συμβολικό πάγωμα στις συντάξεις. Έχει επίσης υποσχεθεί να μειώσει σημαντικά τα λειτουργικά έξοδα και τους μισθούς στις ζημιογόνες ΔΕΚΟ και να εντείνει τον αγώνα ενάντια στη φοροδιαφυγή.
"Αποτελεί δύσκολο προϋπολογισμό που ακολουθεί την πορεία του προηγούμενου έτους, συνεχίζοντας την προσπάθεια καθώς η χώρα δεν μπορούσε πλέον να δανειστεί στην αγορά, πασχίζοντας να διατηρήσει τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη", ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Σύμφωνα με το τελικό προσχέδιο για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, η οικονομία προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 4,2% το 2010 και 3% το 2011, και όχι 2,6% όπως είχε προβλέψει τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Ελλάδος ANA-MPA, οι προσδοκίες της κυβέρνησης για τη χώρα είναι ότι θα έχει θετική ανάπτυξη 1,1% του ΑΕΠ το 2012 και 2,1% του ΑΕΠ το επόμενο έτος.
Οι αριθμοί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού δείχνουν επίσης ότι η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί από 12,1% αυτό το έτος σε 14,6% το 2011, με τον Παπακωνσταντίνου να παραδέχεται την Πέμπτη ότι, αν και δεν ήταν στόχος της κυβέρνησης, ίσως αναγκαστεί να πραγματοποιήσει απολύσεις στο δημόσιο τομέα.
"Για να μειώσεις το έλλειμμα σε μια κρατική επιχείρηση, πρέπει είτε να αυξήσεις τα έσοδα είτε να μειώσεις τα έξοδα", ανέφερε σύμφωνα με το ΑΡ. "Δεν ξεκινάμε με σχέδια για απολύσεις, ωστόσο κάθε δημόσια επιχείρηση θα εξεταστεί κατά περίπτωση".
Σε προσπάθεια ενίσχυσης των εσόδων στον τουρισμό, βασικό τομέα για την Ελληνική οικονομία, η κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει σχεδόν στο μισό το ΦΠΑ για τις τουριστικές υπηρεσίες, από 11% αυτή τη στιγμή σε 6,5%.
"Δεν έχουμε ακόμα κερδίσει τη μάχη ωστόσο βρισκόμαστε πλέον σε καλύτερη θέση ώστε να αντιμετωπίσουμε τα πραγματικά προβλήματα...ένα σπάταλο κράτος, προβληματικές κρατικές επιχειρήσεις και φοροδιαφυγή", ανέφερε ο Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με το Reuters, σε συνέντευξη Τύπου μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού στο κοινοβούλιο. Ανέφερε ότι συγκεκριμένα μέτρα για πάταξη της φοροδιαφυγής θα ανακοινωθούν αργότερα αυτό το μήνα.

Ο προϋπολογισμός της χώρας για το 2011 θα υποβληθεί σε τελική ψηφοφορία στο κοινοβούλιο στις 22 Δεκεμβρίου και αναμένεται να εγκριθεί με ευκολία, καθώς το ΠΑΣΟΚ απολαμβάνει άνετη πλειοψηφία στο νομοθετικό σώμα.
Εν τω μεταξύ, εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα σκοπεύουν να διενεργήσουν 24ωρη γενική απεργία μια βδομάδα πριν την ψηφοφορία, ώστε να διαμαρτυρηθούν για τα προγραμματισμένα μέτρα λιτότητας και ενδέχεται να συμμετάσχουν επίσης εργαζόμενοι του δημοσίου τομέα, σύμφωνα με το Reuters.

"Οι φόβοι μας έχουν επιβεβαιωθεί", ανέφερε ο Γιάννης Παναγόπουλος, επικεφαλής του συνδικαλιστικού φορέα ΓΣΕΕ για τον ιδιωτικό τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου