Τρίτη, 29 Ιουνίου 2010

5,8 δισ.ευρώ οι καταθέσεις που εισέρρευσαν στην Κύπρο

Σε 5,8 δισ. ευρώ ανήλθαν οι καταθέσεις που εισέρρευσαν στην Κύπρο την περίοδο Ιανουαρίου- Μαΐου 2010, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου, από τα οποία περίπου τα 3 δισ. ευρώ προήλθαν από την Ελλάδα. Την ίδια περίοδο κινήθηκαν αυξητικά οι καταθέσεις των ελληνικών τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, οι οποίες υποδέχθηκαν καταθέσεις από τις μητρικές τους στην Ελλάδα. Την πλειονότητα των νέων καταθέσεων απορρόφησαν η Τράπεζα Κύπρου και η Μarfin.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου, η Τράπεζα Κύπρου δέχθηκε στο διάστημα Ιανουαρίου- Μαΐου 1,6 δισ. ευρώ νέες καταθέσεις, δηλαδή έλαβε το 27% του συνόλου των καταθέσεων. Η Μarfin υποδέχθηκε 1,4 δισ. ευρώ νέων καταθέσεων (ποσοστό 23,8%), η Εθνική Τράπεζα Κύπρου δέχθηκε καταθέσεις ύψους 588 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 10% του συνόλου των νέων καταθέσεων.
Στην Αlpha Βank Κύπρου εισέρρευσαν 524 εκατ. ευρώ νέες καταθέσεις (8,97%), στη θυγατρική της Εurobank στην Κύπρο εισέρευσαν 486 εκατ. ευρώ (8,34%) και στη θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς εισέρρευσαν καταθέσεις 383 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 6,55% του συνόλου.
Σύμφωνα ωστόσο με εκτιμήσεις ελλαδιτών τραπεζιτών, όπως τις κατέγραψε η εφημερίδα «Σημερινή» της Κύπρου, το ποσό που έχει μεταφερθεί εκτός Ελλάδος και κυρίως στις θυγατρικές ελληνικών τραπεζών στην Κύπρο δεν υπερβαίνει τα 3 δισ. ευρώ. Συνεπώς τα υπόλοιπα 2,8 δισ. ευρώ μεταφέρθηκαν στην Κύπρο από καταθέτες άλλων χωρών. Ο λόγος που μεταφέρονται καταθέσεις στην Κύπρο είναι ότι στις κυπριακές προθεσμιακές καταθέσεις το επιτόκιο είναι τουλάχιστον 1% υψηλότερο από το αντίστοιχο ελληνικό, γεγονός που λειτουργεί ως θέλγητρο για τους επενδυτές. Οπως ανέφεραν οικονομικές πηγές στη Λευκωσία, ο λόγος της μεταφοράς καταθέσεων από την Ελλάδα στην Κύπρο οφείλεται στην ανησυχία που είχε επικρατήσει για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και τις αρχικές εξαγγελίες της κυβέρνησης για φορολόγηση των καταθέσεων.

Δευτέρα, 28 Ιουνίου 2010

Οι εργαζόμενοι ξεσπούν αύριο με νέα 24ωρη γενική απεργία.

Το ασφαλιστικό του ιδιωτικού τομέα, το εργασιακό (ποσοστό απολύσεων, ύψος αποζημιώσεων, Διαιτησία και εισαγωγικός μισθός των νέων έως 25 ετών) και η άρνηση των εργοδοτών να συνομολογήσουν τα αυτονόητα, ότι όσα ισχύουν φέτος (βασικές αποδοχές, 13ος και 14ος μισθός) θα παραμείνουν για τα επόμενα χρόνια, έστω και εάν δεν δοθούν σημαντικές αυξήσεις, είναι η τριπλή πίεση που δέχονται οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα. Και οι δημόσιοι υπάλληλοι, μετά τις περικοπές στις αποδοχές, βλέπουν τα όρια ηλικίας να αυξάνουν στο 65ο. Βεβαίως, από την άλλη, σε ορισμένες περιπτώσεις η σε εθελοντική βάση παραμονή των ασφαλισμένων στην εργασία ενόσω διαρκεί η μονιμότητα (στο Δημόσιο μέχρι το 65ο έτος και στις ΔΕΚΟ-τράπεζες μέχρι τουλάχιστον το 61ο) μπορεί να φρακάρει κάθε εξέλιξη των νέων υπαλλήλων και να προκαλέσει «πυρήνες απειθαρχίας» στη διοίκηση (στον βαθμό που υφίσταται κάτι τέτοιο στο Δημόσιο). Από την άλλη, η βίαιη αύξηση των ορίων ηλικίας για τις μητέρες, τη στιγμή που δεν υπάρχουν κοινωνικές υποδομές, ενώ το δημογραφικό αναφέρεται ως το πιο σημαντικό πρόβλημα, και το Ασφαλιστικό εντείνουν την αίσθηση της αδικίας την οποία βιώνουν οι μητέρες (κυρίως όσες έχουν ενήλικο). Σε αναλογία και η αδυναμία εκκαθάρισης της λίστας των ΒΑΕ (700.000 μισθωτοί) «καλύπτεται» τώρα από την ισοπεδωτική αύξηση των ορίων ηλικίας. Μέσα σε αυτή την τετραπλή επίθεση, οι εργαζόμενοι με πρωτοβουλία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ διοργανώνουν αύριο νέα κινητοποίηση με συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο Πεδίον του Αρεως, ενώ θα ακολουθήσει πορεία στη Βουλή. Το ΠΑΜΕ κάνει ξεχωριστή συγκέντρωση την ίδια ώρα στο Συντάγμα, με αίτημα «να ακυρωθεί τώρα το μνημόνιο». Λόγω της κινητοποίησης, τα μπλε λεωφορεία θα κυκλοφορήσουν μόνο μεταξύ 8 π.μ. και 8 μ.μ., ενώ αντίστοιχες στάσεις εργασίας αναμένεται να κάνουν και τα άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς. Η ΓΣΕΕ ζητεί να υπάρξουν αποφάσεις από τα οικεία σωματεία, που θα διευκολύνουν τους απεργούς να κατεβούν στα συλλαλητήρια. Αύριο τα νοσοκομεία θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, ενώ θα υπολειτουργούν ο δημόσιος τομέας και οι ΔΕΚΟ. Συμμετοχή στην κοινωνική διαμαρτυρία ανακοίνωσε και η ΓΣΕΒΕΕ για τους μικρομεσαίους, οι οποίοι θίγονται από το Ασφαλιστικό. «Να στείλουν ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση, να αλλάξει πορεία πλεύσης τόσο στο Ασφαλιστικό όσο και στις εργασιακές σχέσεις» καλεί τους εργαζόμενους το μέλος της διοίκησης της Εργατικής Συνομοσπονδίας, Γ. Κωνσταντινόπουλος.
πηγή:enet.gr

Σάββατο, 26 Ιουνίου 2010

Σημαντικά βήματα προόδου για τη δημιουργία τεχνητού ιστού πνευμόνων

Δύο ανεξάρτητες αμερικανικές επιστημονικές ομάδες ανακοίνωσαν σημαντικά βήματα προόδου για τη δημιουργία τεχνητού ιστού πνευμόνων που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε μελλοντικές μεταμοσχεύσεις ή για τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας νέων φαρμάκων.
Η πρώτη ομάδα από ερευνητές του πανεπιστημίου Γιέηλ, υπό τη δρα Λάουρα Νίκλασον, πέτυχε να μεταμοσχεύσει σε πειραματόζωα (αρουραίους) ιστό πνευμόνων από κύτταρα καλλιεργημένα στο εργαστήριο, ο οποίος λειτούργησε όπως ο κανονικός για ένα μικρό χρονικό διάστημα (45 έως 120 λεπτών), βοηθώντας τα ζώα να αναπνεύσουν και να τροφοδοτήσουν το αίμα τους με οξυγόνο.
Η δεύτερη ομάδα από το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, υπό τον διευθυντή του Ινστιτούτου Wyss Ντόναλντ φνγκμπερ, ανέπτυξε μια μικροσκοπική συσκευή-πνεύμονα, σε μέγεθος μεγάλου φασολιού, από ανθρώπινο ιστό και συνθετικά υλικά, προκειμένου να κάνει ελέγχους για την επίπτωση των τοξινών του περιβάλλοντος και νέων φαρμάκων στη λειτουργία των πνευμόνων.
Οι δύο μελέτες, που παρουσιάστηκαν στο περιοδικό "Science", σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό, δείχνουν την πρόοδο που επιτευχθεί πλέον στη δημιουργία ιστών στα εργαστήρια, όπου οι επιστήμονες συνδυάζουν ανθρώπινα κύτταρα με τεχνητά υλικά για να δημιουργήσουν νέα όργανα.
Σύμφωνα με τη Νίκλασον, "πρόκειται για το πρώτο βήμα με στόχο την αναγέννηση ολόκληρων πνευμόνων σε μεγαλύτερα ζώα και τελικά στους ανθρώπους". Η ομάδα του Γιέηλ ανέφερε ότι η μέθοδός της χρειάζεται τελειοποίηση, καθώς μετά από δύο ώρες θρόμβοι άρχισαν να σχηματίζονται στα πειραματόζωα. Πάντως η ομάδα της Νίκλασον ευελπιστεί ότι θα μπορέσει στο μέλλον να αναπτύξει μεταμοσχεύσιμους πνεύμονες χρησιμοποιώντας πολυδύναμα βλαστοκύτταρα του ασθενούς, αν και, όπως είπαν οι ερευνητές, θα χρειαστούν χρόνια μέχρι η μέθοδος να είναι ασφαλής για τους ανθρώπους.
Η συσκευή της δεύτερης ομάδας του Χάρβαρντ, που αποτελείται από τρία μέρη -πνευμονικά κύτταρα, διαπερατή μεμβράνη και μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία, βρίσκεται πάνω σε ένα μικροτσίπ και μιμείται τη λειτουργία των αεραγωγών των πνευμόνων. Οι ερευνητές εργάζονται τώρα για να δείξουν ότι η συσκευή τους μπορεί, όπως ένας φυσικός πνεύμονας, να πετύχει ανταλλαγή αερίων (οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα).
Σήμερα ο μόνος τρόπος αντικατάστασης κατεστραμμένου ενήλικου πνευμονικού ιστού είναι μέσω μεταμόσχευσης, όμως η διαδικασία είναι άκρως ευάλωτη σε απόρριψη οργάνου και μολύνσεις, πετυχαίνοντας ποσοστό επιβίωσης μόνο 10 - 20% για την επόμενη δεκαετία μετά την επέμβαση.

Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2010

Τον έκλεψαν παριστάνοντας τους αστυνομικούς

Έξι χιλιάδες ευρώ αφαίρεσαν από το πορτοφόλι ξένου οδηγού, στην Εγνατία Οδό, δύο άγνωστοι που παρίσταναν τους Έλληνες αστυνομικούς. Συγκεκριμένα, χθες νωρίς το μεσημέρι, στην Εγνατία στο ύψος του Αγ. Ανδρέα Καβάλας, οι δύο δράστες ακινητοποίησαν με το αυτοκίνητό τους ξένο ΙΧ (έφερε γαλλικές πινακίδες κυκλοφορίας) και παριστάνοντας τους αστυνομικούς με πολιτική περιβολή εξήγησαν στον ανυποψίαστο οδηγό ότι θα πραγματοποιήσουν έλεγχο στο όχημά του για …ναρκωτικά. Μιλώντας αγγλικά και τουρκικά, ζήτησαν το πορτοφόλι του θύματος για έλεγχο κι αφαίρεσαν επιδέξια από μέσα 6.000 ευρώ –από τα 8.400 ευρώ που περιέχονταν συνολικά.

Οι δυο κακοποιοί αποχαιρέτισαν ευγενικά τον οδηγό κι απομακρύνθηκαν, πριν ο ξένος υπήκοος αντιληφθεί την κλοπή. Λίγο αργότερα, ο άτυχος οδηγός συνειδητοποίησε ότι είχε εξαπατηθεί και ληστευθεί, οπότε απευθύνθηκε στο Τμήμα Ασφαλείας Καβάλας. Στις φωτογραφίες που του επιδείχθηκαν, αναγνώρισε με βεβαιότητα τον έναν από τους δράστες, υπήκοο Ρουμανίας, σεσημασμένο για ίδια αδικήματα στο παρελθόν στην περιοχή του νομού Καβάλας.
Ο συγκεκριμένος δράστης συνηθίζει τα τελευταία χρόνια να στήνει «ενέδρες» στην Εγνατία Οδό, κατά τους θερινούς μήνες κυρίως, στοχεύοντας σε Τούρκους μετανάστες που διασχίζουν τη βόρεια Ελλάδα κατευθυνόμενοι στην πατρίδα τους.
Προανάκριση για το συμβάν ενεργεί το Τμ. Ασφαλείας Καβάλας.
πηγή:voria.gr

Κυριακή, 20 Ιουνίου 2010

ΧΡΟΝΗΣ ΜΙΣΣΙΟΣ Ενας “ιδιόρυθμος” αριστερός διανοούμενος

“Υπάρχουν δυο ειδών επαναστάτες. Αυτοί που πιστεύουν σε έναν άλλο πολιτισμό και θέλουν να ανατρέψουν το σύστημα και αυτοί που είναι εκτός του συστήματος και των απολαβών του και θέλουν απλώς να το καταλάβουν για να μετάσχουν κι αυτοί στο παιχνίδι. Φοβούμαι πως η Αριστερά σήμερα κατάντησε να είναι το δεύτερο είδος”.
Μέσα σε δυο προτάσεις του ο Μίσιος δίχνει το κατάντημα της “επίσιμης Αριστεράς”. Μιας συμβιβασμένης “αριστεράς” που έχει σπείρει απογοητεύσεις σε αγωνιστές, έχει προδώσει όνειρα και θυσίες έχει στείλει στην ιδιότευση εκατοντάδες δοκιμασμένους στο καμίνι του ταξικού αγώνα επαναστάτες.
Ο Χρόνης Μίσσιος γεννήθηκε στη Καβάλα το 1930, από γονείς καπνεργάτες, και έζησε τα πρώτα παιδικά του χρόνια στα Ποταμούδια, μια γειτονιά γεμάτη πρόσφυγες, καπνεργάτες από τη Θάσο και παράνομους κομμουνιστές κυνηγημένους από τη δικτατορία του Μεταξά. Αυτή τη περίοδο, η οικογένεια του καταφεύγει στη Θεσσαλονίκη, και ο Χ.Μ δουλεύει μικροπωλητής, με κασελάκι στο λιμάνι. Το σχολείο το σταμάτησε στη δευτέρα δημοτικού. Στη κατοχή, ο Ερυθρός Σταυρός στέλνει αποστολές παιδιών σε αγροτικές περιοχές για να τα σώσει από τη πείνα.
Ο Χ.Μ βρίσκεται τσομπανόπουλο στα Γιαννιτσά, απ’ όπου, με το κοπάδι του, περνάει στους αντάρτες που τον χρησιμοποιούν ως σύνδεσμο. Με την απελευθέρωση επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη, κι από κει και πέρα η ζωή του ακολουθεί τη περιπέτεια της αριστεράς στην Ελλάδα. Οργανώνεται στο Δημοκρατικό στρατό πόλεων, και το 1947, συλλαμβάνεται, βασανίζεται άγρια, και καταδικάζεται σε θάνατο.
Έζησε εννιά μήνες περιμένοντας κάθε πρωί να τον εκτελέσουν, και γλίτωσε το γεγονός χάρη σ’ ένα τυχαίο γεγονός.
Το 1953 αποφυλακίζεται, παρουσιάζεται στο στρατό και στέλνεται στο Μακρονήσι, κι αργότερα στον ’ι-Στράτη, οπού μένει ώς το 1962 που διαλύθηκε το στρατόπεδο, με μικρά διαλείμματα ελεύθερου βίου. Από το 1962 που βγαίνει, δουλεύει ως στέλεχος της Ε.Δ.Α. Η δικτατορία του ’67 τον βρίσκει μέλος της πενταμελούς γραμματείας της Δ.Ν. Λαμπράκη, υπεύθυνο για την οργανωτική δουλειά. Περνάει στη παρανομία από τη πρώτη στιγμή, και μαζί με άλλα στελέχη της Δ.Ν. Λαμπράκη ιδρύουν το Π.Α.Μ.
Το Νοέμβριο του 1967 συλλαμβάνεται και καταδικάζεται από το στρατοδικείο σε δεκαοχτώ χρόνια φυλακή. Και πάλι Αβέρωφ, Κέρκυρα, Κορυδαλλός, ως την αμνηστεία του Παπαδόπουλου, τον Αύγουστο του 1973. Από τότε ζεί ελεύθερος στην Αθήνα.

Τα βιβλία που έχει εκδόσει είναι:
Τα κεραμίδια στάζουν
Χαμογέλα, ρε… τι σου ζητάνε;
Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς
Το κλειδί είναι κάτω από το γεράνι
Ντομάτα με γεύση Μπανάνας

Σάββατο, 19 Ιουνίου 2010

6.000 καταγγελίες πολιτών από την αρχή του χρόνου στο τηλ. 1517 του ΣΔΟΕ

«Βροχή» πέφτουν οι καταγγελίες πολιτών στο ΣΔΟΕ μέσω του τετραψήφιου αριθμού 1517. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος, στο πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου 2010 έχουν φθάσει περίπου 6.000 καταγγελίες πολιτών, έναντι 4.098 καταγγελιών που έγιναν ολόκληρο το 2009, αποδεικνύοντας την ενεργό συμμετοχή στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής
Οι καταγγελίες πολιτών (ανώνυμες και επώνυμες) που φθάνουν στην υπηρεσία μέσω του τετραψήφιου αριθμού 1517 είτε με κάθε άλλο μέσο, αφού αξιολογηθούν, αξιοποιούνται είτε αυτόνομα είτε στο πλαίσιο επιχειρησιακών σχεδίων που υλοποιούνται ήδη (π.χ. γιατροί).
Πέρα από τους ελέγχους ύστερα από καταγγελίες γίνονται και οι καθημερινοί έλεγχοι σε κάθε μορφής εμπορικές συναλλαγές για τη διαπίστωσης εφαρμογής της φορολογικής νομοθεσίας. Παράλληλα, το ΣΔΟΕ προβαίνει σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε καθημερινή βάση σε διάφορες επιχειρήσεις, σε ελέγχους διακίνησης σε σταθμούς διοδίων και σε ελέγχους σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τουριστικές περιοχές.
Απόρροια των σαρωτικών ελέγχων είναι η κατακόρυφη αύξηση των προστίμων.
Το ΣΔΟΕ από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του 2010 έχει καταφέρει υπερδιπλασιασμό του οικονομικού αποτελέσματος που προκύπτει από καταλογισμούς προστίμων και αποδόσεις φόρων. Συγκεκριμένα, το συνολικό εκτιμώμενο ύψος των προστίμων και αποδόσεων φόρων το πεντάμηνο είναι περίπου 1,5 δισ. ευρώ έναντι περίπου 700 εκ. ευρώ το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2009.
Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί πως το υπουργείο Οικονομικών παρέχει κίνητρα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στις φορολογικές και ελεγκτικές υπηρεσίες παρέχοντας εκπτώσεις και «φορολογική ασυλία» σε άτομα και επιχειρήσεις για την καταγγελία φαινομένων διαφθοράς (χρηματισμός, εκβιασμός) από όργανα των φορολογικών και ελεγκτικών Αρχών.

Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2010

Το... τρένο που δε σταματά ποτέ! (video)Στο έπακρο έχουν εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες της τεχνολογίας οι φίλοι μας Κινέζοι, κατασκευάζοντας για οικονομία χρόνου το... τρένο που δε σταματά ποτέ!
Πρόκειται για το γνωστό bullet train, ή στα ελληνικά «τρένο σφαίρα», το οποίο συνδέει το Πεκίνο με το Γκουαντζού με ενδιάμεσες περίπου 30 στάσεις για αποβίβαση κι επιβίβαση.
Αν υπολογίσουμε πως σε κάθε στάση χρειάζονται 5 λεπτά για αυτήν την διαδικασία, σημαίνει ότι για τις 30 στάσεις απαιτούνται περίπου δυόμισι ώρες ταξίδι!
Πώς λύνεται αυτό το πρόβλημα; Εύκολα!
Πάνω στην οροφή του τρένου -όπως θα δείτε και στο βίντεο- υπάρχει προσαρμοσμένη μία πλατφόρμα η οποία συνδέεται με το εσωτερικό του τρένου.
Σε αυτήν μπαίνουν οι επιβάτες που θέλουν να αποβιβαστούν στον επόμενο σταθμό.
Εκείνοι που βρίσκονται ήδη στην επόμενη στάση και περιμένουν να επιβιβαστούν στο τρένο, μπαίνουν σε μία άλλη πλατφόρμα και περιμένουν εκεί.
Μόλις φτάσει το τρένο αφήνει την πλατφόρμα, που είναι προσαρμοσμένη στην οροφή του και προσαρμόζει επάνω του την καινούργια, με τους νέους επιβάτες.
Κάθε φορά η νέα πλατφόρμα που εισάγει τους επιβάτες μέσα στο τρένο, στη συνέχεια προσαρμόζεται στο πίσω μέρος του βαγονιού για να αποβιβαστούν οι επιβάτες.
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν τώρα πόσο μικρότερη γίνεται αυτή η διαδρομή με το τρένο «σφαίρα» ή σε πιο ελεύθερη μετάφραση το τρένο «αστραπή»!

Κυριακή, 13 Ιουνίου 2010

«Μακεδονία του Βαρδάρη» για την ΠΓΔΜ

Κοντά σε συμφωνία στο όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη» βρίσκονται η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ, υπό την πιεστική παρέμβαση των ΗΠΑ και της Ε.Ε. Η συγκεκριμένη ονομασία καλύπτει την ελληνική απαίτηση περί γεωγραφικού προσδιορισμού, ενώ χρησιμοποιείται ευρέως από τους πολίτες της γειτονικής χώρας στο πλαίσιο της διαφοροποίησης από τη Μακεδονία του Αιγαίου (Ελλάδα) και τη Μακεδονία του Πιρίν (Βουλγαρία). Αλλωστε, πριν από έναν ακριβώς χρόνο ο σύμβουλος του προέδρου της ΠΓΔΜ, Ρίστο Νίκοβσκι, είχε δημόσια ταχθεί υπέρ του «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Βαρδάρη)». Υπό αυτό το πρίσμα αποκτά ιδιαίτερη σημασία και η ακριβής μορφή που θα έχει η αναγραφή της ονομασίας.
Η χρήση γεωγραφικών περιοχών ή ποταμών ως συστατικό της επίσημης ονομασίας βρέθηκε επανειλημμένα στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, τόνισε στην «Κ» άριστα ενημερωμένη δυτική διπλωματική πηγή που περιέγραψε ως καθοριστικό παράγοντα της πορείας προς τη λύση την πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου να εγκαινιάσει απ’ ευθείας συναντήσεις με τον Νίκολα Γκρούεφσκι, οι οποίες, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «έσπασαν τον πάγο», και πρόσθεσε: «Οι κινήσεις του κ. Παπανδρέου είχαν μεγάλη συμβολική σημασία. Ξαφνικά, οι γείτονές σας δεν αισθάνονταν ούτε αποκλεισμένοι ούτε ταπεινωμένοι». Προς την ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι συχνές επαφές των κ. Δρούτσα και Μιλόσοσκι.

Τετάρτη, 9 Ιουνίου 2010

Έκλεψε το τροχόσπιτο με τους ιδιοκτήτες μέσα!

Ένας ληστής στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας προσπάθησε να κλέψει ένα τροχόσπιτο με το αυτοκίνητο στο οποίο ήταν προσαρτημένο, αλλά κατέληξε να απαγάγει μαζί και τους ιδιοκτήτες του.
Όπως ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία, εκείνη την ώρα το ζευγάρι των 60χρονων ξεναγούνταν από τον πωλητή που τους έδειχνε τον εξοπλισμό του καινούργιου τους τροχόσπιτου, δίνοντας την ευκαιρία στον κλέφτη να μπει στο αυτοκίνητο που είχε τα κλειδιά στη μηχανή και να φύγει.
Ο πωλητής κατάφερε να πηδήξει από το τροχόσπιτο, αντίθετα με τους ιδιοκτήτες που παρέμειναν εγκλωβισμένοι.
Στη συνέχεια, ο ληστής τράκαρε με ένα άλλο αυτοκίνητο και προσπάθησε να διαφύγει τρέχοντας με ιλιγγιώδη ταχύτητα σε ένα δρόμο με πολλές στροφές, ενώ έσερνε πίσω του και το πανικόβλητο ζευγάρι.

Τελικά ο δράστης παράτησε το αυτοκίνητο και το τροχόσπιτο και έτρεξε να γλιτώσει παίρνοντας μαζί του μια ψηφιακή κάμερα, ενώ το ζευγάρι σώθηκε χωρίς τραυματισμούς ή άλλες απώλειες.

Δευτέρα, 7 Ιουνίου 2010

Κυριακή, 6 Ιουνίου 2010

Καθυστερήσεις στα δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες

Απογειώθηκαν οι καθυστερήσεις στα δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες, ενώ η μεγάλη πτώση στην κατανάλωση δημιουργεί έντονη ανησυχία για το μέλλον των επιχειρηματικών δανείων. Τα καθυστερούμενα δάνεια συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά» αναφέρουν υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη και παραδέχονται πως σήμερα οι καθυστερήσεις άνω των 90 ημερών έχουν πλησιάσει το 25% στις πιστωτικές κάρτες, το 8% στα στεγαστικά δάνεια (με ανοδική τάση) και το 17% με 18% στα καταναλωτικά δάνεια.

Στα επιχειρηματικά δάνεια, λόγω της φύσης τους, οι καθυστερήσεις είναι πιο δύσκολο να «μετρηθούν», όμως και εδώ, παρά τις αναχρηματοδοτήσεις, διαμορφώνονται σε επίπεδα πάνω από 8%. Αμέσως μετά το Πάσχα η αγορά «κάθισε» δραματικά, με την πτώση της κατανάλωσης να διαμορφώνεται στο 40%, τους μήνες Απρίλιο και Μάιο.

Ο δείκτης των καθυστερήσεων: στο 6,1% για την Τράπεζα Κύπρου, 7,1% για την Εθνική, Eurobank στο 7,3%, Alpha στο 6,6%, Πειραιώς 5,6%, ΑΤΕ στο 7,8%, Τ. Ταμιευτήριο στο 1,27%, Marfin στο 6,3% και Attica Bank στο 6,69%.

Παρασκευή, 4 Ιουνίου 2010

Ψηφίστηκε η τροπολογία για την αλλαγή στον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων.

ΣE εξοικονόμηση περίπου 540 εκατ. ευρώ της φαρμακευτικής δαπάνης για τα ασφαλιστικά ταμεία τον μήνα Μάιο έχει οδηγήσει η μεσοσταθμική μείωση των φαρμάκων κατά 21%, όπως ανακοίνωσε χθες στη Βουλή η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη.
Η τροπολογία με την οποία εξουσιοδοτείται η υπουργός με αγορανομικές διατάξεις ως και την 31η Αυγούστου 2010 να μειώνονται σε ποσοστό έως και 30% οι τιμές των φαρμακευτικών προϊόντων ψηφίστηκε χθες στη Βουλή εν μέσω έντονων αντιδράσεων από τη Ν.Δ., που καταψήφισε, αλλά και ενστάσεων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που περιμένουν να δουν τα αποτελέσματα των πολιτικών από την 1η Σεπτεμβρίου οπότε και θα εφαρμοστεί το Παρατηρητήριο Tιμών. Ο νέος τρόπος υπολογισμού της τιμής του φαρμάκου θα προκύπτει από τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών της Ευρωπαϊκής Eνωσης. Η υπουργός έκανε γνωστό ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξει Προεδρικό Διάταγμα, έτσι «ώστε κανένας» –όπως είπε– «να μην μπορεί να αμφισβητήσει τη διαφάνεια και τη μεθοδολογία». Η ίδια υπερασπίστηκε την πολιτική της λέγοντας ότι «η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης τους τελευταίους 4 μήνες δεν προκλήθηκε από καμία αύξηση τιμών, αλλά από την αύξηση της συνταγογράφησης των φαρμάκων». Η κ. Καστέλη ενημέρωσε τη Βουλή ότι από χθες είναι σε πλήρη εφαρμογή η αγορανομική διάταξη που πέρασε στις 30 Απριλίου και ότι σύμφωνα με τα πρώτα ενδεικτικά στοιχεία από τις πωλήσεις των φαρμακαποθηκών, διαπιστώνεται μία πρώτη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στην Αθήνα κατά 30% και στη Θεσσαλονίκη κατά 19,3%. Υποστήριξε, ακόμη, ότι με την εφαρμογή του Παρατηρητηρίου Tιμών τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει μεγαλύτερη μείωση τιμών, ενώ διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει οριζόντια μείωση των τιμών των φαρμάκων, όπως ζητεί η αντιπολίτευση.
Σημειώνεται, ότι η τροπολογία εντάχθηκε ως ξεχωριστό άρθρο στο νομοσχέδιο για την «απλοποίηση διαδικασιών σύστασης προσωπικών και κεφαλαιουχικών εταιριών», η ψήφιση του οποίου ολοκληρώθηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής.