Σάββατο, 30 Οκτωβρίου 2010

Επανέρχεται η χειμερινή ώρα

Στις 4.00 το πρωί της Κυριακής οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω και να δείχνουν 3.00, καθώς λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας και επανέρχεται η χειμερινή

Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου 2010

Oι πνεύμονες έχουν δυνατότητα "γεύσης"!

Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν για πρώτη φορά ότι, εκτός από τη γλώσσα, και οι πνεύμονες διαθέτουν δικούς τους "υποδοχείς γεύσης", που τους ωθούν να ανοίξουν μόλις "γευτούν" κάτι πικρό, ένα εύρημα που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για νέα αποτελεσματικότερα φάρμακα κατά του άσθματος.   Οι ερευνητές, υπό τον πνευμονολόγο καθηγητή Στέφεν Λίτζετ του τμήματος φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Μέριλαντ, οι οποίοι δήλωσαν έκπληκτοι από την τυχαία ανακάλυψή τους, παρουσίασαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό "Nature Medicine", σύμφωνα με το BBC. Οι επιστήμονες έκαναν πειράματα με ποντίκια και διαπίστωσαν ότι ο "βομβαρδισμός" αυτών των υποδοχέων των πνευμόνων με ουσίες που είχαν πικρή γεύση, βοηθούσαν στο άνοιγμα των αεραγωγών, κάτι που, εκτός από το άσθμα, μπορεί να βοηθήσει και σε άλλες παθήσεις των πνευμόνων, όπως το εμφύσημα και την χρόνια βρογχίτιδα.   Οι "υποδοχείς γεύσης" που ανακαλύφθηκαν στους λείους μυς των πνευμόνων, δεν είναι ακριβώς ίδιοι με αυτούς του στόματος, καθώς δεν στέλνουν σήματα στον εγκέφαλο, παρόλα αυτά ανταποκρίνονται αυτόματα στην επαφή τους με τις πικρές ουσίες και ωθούν τους αεραγωγούς να ανοίξουν. Η αντίδραση φαίνεται πως έχει κάποια -άγνωστη μέχρι τώρα- προστατευτική δράση στον οργανισμό.   "Οι υποδοχείς αυτοί άνοιξαν τους αεραγωγούς περισσότερο από κάθε άλλο φάρμακο που υπάρχει σήμερα για την θεραπεία του άσθματος ή της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας", δήλωσε ο υπεύθυνος της μελέτης. Στο άσθμα και στις παρεμφερείς πνευμονικές παθήσεις, οι μύες των αεραγωγών συστέλλονται, με συνέπεια οι αεραγωγοί (μέσω των οποίων κινείται ο αέρας και φτάνει οξυγόνο στα κύτταρα) να στενεύουν, με συνέπεια να χρειάζονται φάρμακα προκειμένου να χαλαρώσουν ξανά οι μύες και να μπορέσει ο ασθενής να αναπνεύσει φυσιολογικά.   Ο Λίτζετ δήλωσε ότι ένα εισπνεόμενο φάρμακο σε μορφή σπρέι που θα περιέχει κάποια ουσία με πικρή επίγευση, για παράδειγμα κινίνο ή σακχαρίνη, θα μπορούσε να βελτιώσει ή και να αντικαταστήσει τα σημερινά φάρμακα. Προειδοποίησε όμως ότι, απλώς τρώγοντας πικρά φαγητά, ο ασθενής δεν θα μπορέσει να καταπολεμήσει μια κρίση άσθματος. Όπως είπε, η καλύτερη λύση θα είναι η μελλοντική δημιουργία χημικών τροποποιήσεων πικρών φυτικών ουσιών για την ανάπτυξη των κατάλληλων φαρμάκων.   Μελλοντικές έρευνες θα μελετήσουν τη δράση των πικρών ουσιών στους πνεύμονες των ανθρώπων, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν έχουν παρενέργειες (π.χ. δεν προκαλούν φλεγμονή). Εκπρόσωπος της βρετανικής οργάνωσης ασθματικών "Asthma UK" δήλωσε ότι ένα μεγάλο μέρος των ασθενών δεν μπορούν να ελέγξουν τα συμπτώματά τους με τα υπάρχοντα φάρμακα, συνεπώς είναι ζωτική η ανάγκη για έρευνες σχετικά με νέα πιο αποτελεσματικά φάρμακα. Προειδοποίησε όμως ότι, αν και καλοδεχούμενη η νέα ανακάλυψη για τη δράση των πικρών ουσιών, οποιεσδήποτε νέες θεραπείες, αν καταστούν εφικτές, θα χρειαστούν ακόμα πολλά χρόνια. 

Κυριακή, 24 Οκτωβρίου 2010

Το 2015 περίπου 2,3 δισεκατομμυρια άνθρωποι θα είναι υπέρβαροι

Η παχυσαρκία έχει αναγνωρισθεί παγκοσμίως ως μία από τις πιο επικίνδυνες και σοβαρές ασθένειες του 21ου αιώνα, η οποία έχει πλέον αποκτήσει διαστάσεις επιδημίας, καθώς ένας στους δύο Ευρωπαίους είναι υπέρβαρος, ενώ σχεδόν ένας στους τρεις είναι παχύσαρκος.

Η παχυσαρκία αποτελεί αναμφισβήτητα την πιο σημαντική διατροφική πάθηση στις ανεπτυγμένες χώρες και μπορεί να επηρεάσει τόσο την ποιότητα όσο και τη διάρκεια της ζωής των πασχόντων, καθώς είναι πλέον επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι σχετίζεται στενά με μια σειρά από σοβαρά προβλήματα υγείας, που μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και στο θάνατο.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, παγκοσμίως περίπου 1,6 δισεκατομμύριο άνθρωποι άνω των 15 ετών είναι υπέρβαροι και τουλάχιστον 400 εκατομμύρια είναι παχύσαρκοι, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι τουλάχιστον 20 εκατομμύρια παιδιά εκτιμάται ότι είναι υπέρβαρα.
Η παχυσαρκία χαρακτηρίσθηκε το 1948 ως χρόνια νόσος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος όρισε την 24η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας.
Το 2015 περίπου 2,3 δισεκατομμυρια άνθρωποι θα είναι υπέρβαροι
Τι είναι η παχυσαρκία;
Η παχυσαρκία ορίζεται ως υπερβολική αύξηση του λιπώδους ιστού στο σώμα. Ο βαθμός παχυσαρκίας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, προσδιορίζεται με το Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), που αποτελεί το πηλίκο που προκύπτει αν διαιρέσουμε το βάρος (σε κιλά) με το τετράγωνο του ύψους (σε μέτρα). Φυσιολογικά, ο ΔΜΣ πρέπει να είναι μεταξύ 18,5 και 24,9. Όταν ο ΔΜΣ είναι μεταξύ 25 και 29,9 kg/m2 τότε το άτομο θεωρείται υπέρβαρο, ενώ όταν ο ΔΜΣ είναι ≥30 kg/m2 θεωρείται παχύσαρκο. Τιμές ΔΜΣ άνω του 35 υποδηλώνουν πρόβλημα σοβαρής πλέον παχυσαρκίας, η οποία προδιαθέτει σε επικίνδυνες επιπλοκές και αποκαλείται νοσογόνος παχυσαρκία.
Μεγάλη κλινική σημασία φαίνεται ότι έχει, ωστόσο, και η κατανομή του λίπους στο σώμα, καθώς η κοιλιακή παχυσαρκία (σωματότυπος μήλου), δηλαδή η παρουσία περισσής ποσότητας λίπους μέσα στον κοιλιακό χώρο, αυξάνει ιδιαίτερα τον κίνδυνο εμφάνισης σημαντικών προβλημάτων υγείας, όπως αντίστασης στην ινσουλίνη και υπερινσουλιναιμίας, διαταραχής του μεταβολισμού των λιπιδίων και υπέρτασης. Οι καταστάσεις αυτές επιβαρύνουν την υγεία της καρδιάς και των αγγείων, οδηγώντας σε αθηρωμάτωση και τελικά στην καρδιαγγειακή νόσο.
Ένας τρόπος για να μετρήσουμε την κατανομή του λίπους στο σώμα είναι η περίμετρος μέσης. Η περίμετρος μέσης, που δεν σχετίζεται με το ύψος, αποτελεί μια απλή και πρακτική μέθοδο εντοπισμού των υπέρβαρων ατόμων που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σχετιζόμενων με την παχυσαρκία νόσων. Εάν η περίμετρος μέσης υπερβαίνει τα 102 εκ. στους άνδρες και τα 88 εκ. στις γυναίκες, αυτό δείχνει ότι έχουν συσσωρευμένο λίπος στην κοιλιακή χώρα, το οποίο τους εκθέτει σε αυξημένο κίνδυνο για την εμφάνιση προβλημάτων υγείας, ακόμη κι αν ο δείκτης μάζας σώματός τους δεν τους κατατάσσει στην κατηγορία της νοσογόνου παχυσαρκίας.
Πού οφείλεται η νοσογόνος παχυσαρκία;
Κύρια αιτία της παχυσαρκίας είναι συνήθως η αυξημένη πρόσληψη θερμίδων με τη διατροφή μας, σε ποσότητα που υπερβαίνει τις θερμίδες που χρειαζόμαστε για να καλύψουμε τις καθημερινές μας ενεργειακές ανάγκες. Το πλεόνασμα των θερμίδων αποθηκεύεται στο σώμα μας ως λίπος. Η αυξημένη κατανάλωση θερμίδων με τη λήψη τροφών που είναι πλούσιες σε λίπη και υδατάνθρακες, σε συνδυασμό με τη μειωμένη φυσική δραστηριότητα, δηλαδή την καθιστική ζωή και την έλλειψη άσκησης, συντελούν ώστε η παχυσαρκία να αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς.
Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, υπάρχουν βέβαια και παθολογικά αίτια που συμβάλλουν στην ανάπτυξη παχυσαρκίας, όπως κάποια ενδοκρινολογικά νοσήματα (π.χ. νοσήματα του θυρεοειδούς ή των επινεφριδίων), ψυχολογικές διαταραχές που οδηγούν σε πολυφαγία ή βουλιμία, καθώς και η λήψη διαφόρων φαρμάκων. Η κληρονομικότητα φαίνεται επίσης να διαδραματίζει ρόλο στην ανάπτυξη παχυσαρκίας, ενώ σημαντικά συμβάλλουν και η εμμηνόπαυση, το χρόνιο στρες, η απώλεια συγγενικού προσώπου ή εργασίας, η διακοπή του καπνίσματος και η αναγωγή της διατροφής ως τρόπου διασκέδασης και απόλαυσης.

Σάββατο, 16 Οκτωβρίου 2010

Τηλεόραση και βιντεοπαιχνίδια κάνουν κακό στην συμπεριφορά των παιδιών

Τα παιδιά που παρακολουθούν τηλεόραση ή παίζουν βιντεοπαιχνίδια στον υπολογιστή για περισσότερες από δύο ώρες τη μέρα, είναι πιο πιθανό να δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν τις υπόλοιπες ώρες στα άλλες δραστηριότητές τους, να έχουν γενικά άσχημη συμπεριφορά και να αναπτύσσουν προβληματικές σχέσεις με τους ανθρώπους, ακόμα και αν είναι σωματικά δραστήρια, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη, υπό την Άντζι Πέιτζ του πανεπιστημίου του Μπρίστολ, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής "Pediatrics", σύμφωνα με το New Scientist, μελέτησε τις περιπτώσεις άνω των 1.000 παιδιών ηλικίας 10 και 11 ετών.
Διαπιστώθηκε ότι όσα παιδιά έβλεπαν περισσότερες από δύο ώρες τηλεόραση κάθε μέρα, είχαν 61% μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα συναισθηματικά, κοινωνικά και νοητικά (έλλειψη συγκέντρωσης).
Αντίστοιχα, η παραμονή άνω των δύο ωρών μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή (κυρίως για διάφορα ηλεκτρονικά παιγνίδια) αυξάνει περίπου το ίδιο (59%) τις πιθανότητες εμφάνισης παρόμοιων προβλημάτων στα παιδιά.
Προηγούμενες έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι τα παιδιά που περνάνε πολλή ώρα μπροστά από την οθόνη της τηλεόρασης ή του υπολογιστή, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν δυσκολίες επικοινωνίας και συγκέντρωσης, άλλα ψυχολογικά προβλήματα, καθώς επίσης παχυσαρκία ως παρενέργεια της καθιστικής ζωής.
Η νέα έρευνα έδειξε ότι ούτε η έντονη σωματική δραστηριότητα μπορεί να αντισταθμίσει τα προβλήματα. Ακόμα και τα παιδιά που έκαναν περισσότερη από μια ώρα κάθε μέρα σωματική άσκηση, αλλά παράλληλα βρίσκονταν πάνω από δύο ώρες μπροστά από την τηλεόραση ή τον υπολογιστή, είχαν αντίστοιχα 54% και 48% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ψυχολογικά προβλήματα.
Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά στους γονείς, τα παιδιά άνω των δύο ετών να μην ψυχαγωγούνται μπροστά από μία οθόνη περισσότερες από δύο ώρες ημερησίως το πολύ.

Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2010

Οι φυσικοί πόροι που ζητά, πλέον, η ανθρωπότητα ισοδυναμούν με τους πόρους ενάμιση πλανήτη

Οι απαιτήσεις της ανθρωπότητας για φυσικούς πόρους ξεπερνούν κατά 50% την παραγωγική ικανότητα του πλανήτη, ενώ ο σημερινός τρόπος ζωής των Ελλήνων απαιτεί τους πόρους 3 πλανητών. Αυτά υποστηρίζει η διετής έκθεση «Ζωντανός Πλανήτης 2010: βιοποικιλότητα, βιοχωρητικότητα και ανάπτυξη», που συντάσσεται από τη διεθνή περιβαλλοντική οργάνωση WWF, σε συνεργασία με τη Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου και το Παγκόσμιο Δίκτυο Αποτυπώματος και η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Το οικολογικό αποτύπωμα, ένας από τους δείκτες που χρησιμοποιούνται στην έκθεση, δείχνει ότι η ζήτηση της ανθρωπότητας για φυσικούς πόρους διπλασιάστηκε το διάστημα 1966-2007 και ισοδυναμεί πλέον με ενάμιση πλανήτη. Αυτό σημαίνει ότι η Γη χρειάζεται ενάμιση χρόνο για να παραγάγει τους πόρους που η ανθρωπότητα καταναλώνει σε ένα χρόνο και δείχνει ότι τουλάχιστον το ένα τρίτο τις κατανάλωσης αφορά μη ανανεώσιμους φυσικούς πόρους και μεταφράζεται σε μόνιμη περιβαλλοντική υποβάθμιση.
Η αύξηση του οικολογικού αποτυπώματος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ανθρακικό αποτύπωμα, δηλαδή στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο είναι κατά έντεκα φορές αυξημένο σε σχέση με το 1961.
Η Ελλάδα καταλαμβάνει την εικοστή θέση στην κατάταξη των 154 κρατών, των οποίων το οικολογικό αποτύπωμα παρουσιάζεται στην έκθεση. Ενώ η χώρα παρουσιάζει υπερκατανάλωση όλων των φυσικών πόρων, το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στο εθνικό αποτύπωμα άνθρακα, όπου οι κατά κεφαλήν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα βρίσκονται στη δωδέκατη θέση ανάμεσα στις τριάντα πέντε ευρωπαϊκές χώρες που περιλαμβάνονται στην έκθεση, ενώ είναι διπλάσιες του παγκόσμιου μέσου όρου.
«Το υψηλό οικολογικό αποτύπωμα της χώρας τροφοδοτείται κυρίως από την αδιαφορία με την οποία εξαντλούμε τους φυσικούς μας πόρους, παράλληλα με την εμμονή μας στη χρήση ρυπογόνων μορφών ενέργειας, όπως ο λιγνίτης. Η αξιολόγηση των επιδόσεων της Ελλάδας καταδεικνύει την άμεση ανάγκη για στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την εξοικονόμηση ενέργειας. Αντιθέτως, οποιαδήποτε "βρώμικη" επένδυση, όπως π.χ. η δημοπράτηση νέων λιγνιτικών πεδίων, θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο το οικολογικό αποτύπωμα της χώρας», δήλωσε ο διευθυντής του WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας.
Οι δέκα χώρες με το υψηλότερο οικολογικό αποτύπωμα ανά άτομο είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, η Δανία, το Βέλγιο, οι ΗΠΑ, η Εσθονία, ο Καναδάς, η Αυστραλία, το Κουβέιτ και η Ιρλανδία. Παράλληλα, οι τριάντα μία χώρες του ΟΟΣΑ, οι οποίες περιλαμβάνουν τις πλουσιότερες οικονομίες του κόσμου, ευθύνονται για περίπου το 40% του παγκόσμιου αποτυπώματος.
Η υπερκατανάλωση είναι επικεντρωμένη στις «ανεπτυγμένες» χώρες, τη στιγμή που οι κάτοικοι της Ευρώπης των «27» -το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού- καταναλώνουν σχεδόν διπλάσιους φυσικούς πόρους από τον παγκόσμιο μέσο όρο.
Αν οι ρυθμοί αυτοί συνεχιστούν, το 2030 η ανθρωπότητα θα απαιτεί για την επιβίωσή της το ισοδύναμο της παραγωγικής ικανότητας δύο πλανητών. Υποθέτοντας ότι όλοι οι άνθρωποι ζουν όπως ο μέσος Ευρωπαίος πολίτης, τότε θα χρειάζονταν 2,8 πλανήτες για να καλύψουν τις απαιτήσεις τους.
Η έκθεση χρησιμοποιεί επίσης τον παγκόσμιο δείκτη «Ζωντανού Πλανήτη», ο οποίος καταμετρά την παγκόσμια κατάσταση των ειδών και των οικοτόπων και ο οποίος παρουσιάζει ραγδαία διαχρονική μείωση της τάξης του 30% από το 1970. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πληθυσμοί των τροπικών ειδών γλυκού νερού έχουν μειωθεί την περίοδο 1970-2007 κατά σχεδόν 70%.
«Καταγράφεται ένας ανησυχητικός ρυθμός απώλειας της βιοποικιλότητας σε περιοχές του πλανήτη με χαμηλά εισοδήματα, συχνά σε βιολογικά πλούσιες τροπικές χώρες, ενώ οι πολίτες του οικονομικά αναπτυγμένου κόσμου ζούμε σε έναν ψεύτικο παράδεισο που τροφοδοτείται από την υπερβολική κατανάλωση και τις υψηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα», τόνισε ο γενικός διευθυντής του διεθνούς WWF, Τζιμ Λιπ.
πηγή:ΤΥΠΟΣ

Σάββατο, 9 Οκτωβρίου 2010

Η «Κάρτα του Πολίτη», ο Αντίχριστος και το barcode

Μέρες του 2000 με τον ανένδοτο που είχε κηρυχθεί κατά των νέων ταυτοτήτων στις οποίες δε θα αναγραφόταν το θρήσκευμα αναβιώνουν στο διαδίκτυο από αντιδρώντες στην έκδοση της «Κάρτας του Πολίτη» που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

Οι προφητείες του Ιωάννου στην Αποκάλυψη, τα barcodes και το 666 αποτελούν τα βασικά επιχειρήματα εκείνων που δηλώνουν ότι δε θα την παραλάβουν, ενώ σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο το πρωί στην πλατεία Συντάγματος καλούν για το ίδιο θέμα τα μέλη της Κίνησης ενάντια στην Κάρτα Πολίτη.
Η βάση της διαβούλευσης που ξεκίνησε τις τελευταίες μέρες είναι δύο κείμενα που υπογράφονται από τον αρχιμανδρίτη Σαράντο Σαράντο και την «Πρωτοβουλία Αντιρρησιών Ορθόδοξης Συνείδησης». Τα μέλη της «Πρωτοβουλίας», αφού συσχετίζουν άμεσα την «Κάρτα του Πολίτη» με το σύμβολο του Αντίχριστου 666, ζητούν από την Πολιτεία να βρει μία εναλλακτική λύση, «...για όσους διαφωνούμε με τις ηλεκτρονικές ταυτότητες θεωρώντας μας ως αντιρρησίες συνείδησης», ενώ προτρέπουν όλους όσοι συντάσσονται με τις απόψεις αυτές να αρνηθούν την παραλαβή της κάρτας. Το κείμενο μέχρι την Παρασκευή είχε συγκεντρώσει 11.150 υπογραφές (www.promitheasblog.com). Το κείμενο του αρχιμανδρίτη Σαράντου Σαράντου, που απευθύνεται στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, όπως δημοσιεύεται στο orthodox-watch.blogspot.com, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «... ένας νέος ''μοναδικός κωδικός πελάτη'', συνδυασμένος με το ψηφιακό σύστημα ΕΑΝ-13..», το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, περιέχει «το δυσώνυμο αριθμό 666...». Ο π. Σαράντος σημειώνει ακόμη ότι επιβάλλεται μία δυναμική αντίδραση, «διότι η παραλαβή του αριθμού του Αντίχριστου σημαίνει άρνηση του Χριστού και σύνταξή με τον διάβολο...».
Περί Αποκαλύψεως...
Η συζήτηση διευρύνεται σε πολλά blogs. Ενδιαφέρον έχει και ο διάλογος μεταξύ αναγνωστών της ιστοσελίδας egolpio.wordpress.com σχετικά με το αν ο Ιωάννης στην «Αποκάλυψη» προφητεύει την Κάρτα του Πολίτη: «Ο Ιωάννης προφητεύει το χάραγμα με το 666. Από το χάραγμα στο μέτωπο ή το δεξί χέρι μέχρι τις κάρτες νομίζω ότι έχει απόσταση. Αλλωστε, οι προφητείες της Γραφής εκπληρώνονται πάντα κατά γράμμα και όχι στο περίπου...», γράφει κάποιος, ενώ άλλος αναγνώστης εξηγεί: «...το σημάδι θα είναι στο δεξί χέρι ή στο μέτωπο και όχι στο αριστερό χέρι ή σε χαρτί ή σε κάρτα κ.λπ., δηλ. επί του σώματος και όχι μέσα σε μια τσέπη...».
Προβληματισμούς για την «Κάρτα του Πολίτη» εξέφρασαν και αρκετοί μητροπολίτες, ανάμεσά τους οι Θεσσαλονίκης, Μεσογαίας και Αιτωλίας. Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Ανθιμος, από άμβωνος είχε διερωτηθεί την προηγούμενη Κυριακή: «Αν θα χάσουμε την κάρτα κάπου, η αναπλήρωση θα γίνει με έναν ηλεκτρονικό σχηματισμό που θα γίνει επί του δέρματός μας, για να μπορέσουν να αναπληρώνουν την απουσία αυτής της Κάρτας. Τι είναι αυτά, είναι γνήσια; Είναι φιλελληνικά; Είναι ορθόδοξα; Ποιοι τα σκέφτηκαν; Ποιοι τα επιβάλλουν; Τόσο πρέπει πλέον να προσκυνήσουμε την παγκοσμιοποίηση;». Χτες, πάντως, ανακοίνωση της Συνόδου της Ιεραρχίας ανέφερε ότι «μελετά με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, ζητήματα που ενδέχεται να κρύβουν κινδύνους αλλοιώσεων και αλλοτριώσεων της πίστεως ή της εθνικής και κοινωνικής μας ζωής, όπως η Κάρτα του Πολίτη, θέματα που αφορούν τη διδασκαλία των Θρησκευτικών, της Ιστορίας και της γλώσσης στα σχολεία, το μεταναστευτικό και άλλα, προκειμένου συντόμως να καταθέσει τις απόψεις της στα αρμόδια όργανα της Πολιτείας και να ενημερώσει το λαό του Θεού». Φήμες που «δεν συνάδουν με τα όσα πρέσβευε εν ζωή» ο Γέρων Παΐσιος, χαρακτηρίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Ορους, «ρεπορτάζ» ΜΜΕ και διαδόσεις που φέρουν το Γέροντα να εμφανίζεται σε μοναχούς και να προαναγγέλλει πόλεμο στην Ελλάδα!
Έγραψε:ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΠΑΚΑΛΙΔΟΥ απο http://www.agelioforos.gr/

Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου 2010

Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ-ADHD),

Τα πρώτα στοιχεία ότι η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ-ADHD), από την οποία πάσχουν αρκετά παιδιά, έχει γενετική αιτία, προέκυψαν από μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, που υποστηρίζει για πρώτη φορά ότι η πάθηση αποτελεί εγκεφαλικό πρόβλημα με γενετική αιτιολογία, όπως ο αυτισμός, και δεν πρέπει να αποδίδεται σε λάθη ανατροφής των γονέων.

Η μελέτη, υπό την καθηγήτρια παιδοψυχιατρικής Ανίτα Θάπαρ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Κάρντιφ της Ουαλίας, που δημοσιεύτηκε στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό “The Lancet”, σύμφωνα με το BBC και τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό, ανέλυσε το γενετικό «χάρτη» άνω των 1.400 παιδιών (από αυτά τα 366 με ADHD). Συμπέρανε ότι όσα παιδιά παρουσιάζουν τη συγκεκριμένη διαταραχή, έχουν περισσότερες πιθανότητες, σε σχέση με τα άλλα παιδιά, να εμφανίζουν στο DNA τους συγκεκριμένα τμήματα του γενετικού κώδικα (κυρίως τις λεγόμενες «παραλλαγές αριθμού αντιγράφων» ή CNV) που λείπουν ή που υπάρχουν δύο φορές.
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η μελέτη τους έρχεται να διαλύσει τον μύθο ότι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας των παιδιών προκαλείται από κακή ανατροφή ή από κακή διατροφή, πολύ υψηλή σε σάκχαρα. Όπως δήλωσε η Θάπαρ, «τώρα μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η ADHD είναι μια γενετική ασθένεια και ότι οι εγκέφαλοι των παιδιών με αυτή τη διαταραχή αναπτύσσονται διαφορετικά από εκείνους των άλλων παιδιών». Πρόσθεσε ότι η γενετική αιτιολογία της διαταραχής, σημαίνει ότι οι γονείς των παιδιών με ADHD δεν θα πρέπει πλέον να στιγματίζονται ως «κακοί».
Η ADHD -η οποία, για άγνωστους λόγους, συναντάται πιο συχνά στα αγόρια παρά στα κορίτσια- είναι μια από τις πιο κοινές παιδικές νοητικές διαταραχές, εκτιμάται ότι υπάρχει στο 3% έως 5% των παιδιών διεθνώς και συχνά εμφανίζεται να είναι κληρονομική. Τα πάσχοντα παιδιά είναι υπερβολικά ανήσυχα, παρορμητικά και η προσοχή τους αποσπάται εύκολα, με συνέπεια να δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν και έτσι αντιμετωπίζουν προβλήματα στο σχολείο και στο σπίτι τους. Δεν έχει βρεθεί θεραπεία μέχρι σήμερα, ενώ τα συμπτώματα μπορούν να τεθούν υπό έλεγχο μέσα από ένα συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής και ψυχολογικής συμπεριφορικής θεραπείας.
Εκατομμύρια παιδιά και πιο μεγάλοι σε όλο τον κόσμο παίρνουν διάφορα φάρμακα για την ADHD, όπως το Ritalin της Novartis, το Concerta της Johnson & Johnson, το Aderall της Shire ή το Strattera της Eli Lilly. Οι συνολικές παγκόσμιες πωλήσεις φαρμάκων για την ADHD υπολογίστηκαν σε περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2009, σύμφωνα με την «Ντόιτσε Μπανκ» (Deutsche Bank).
Οι βρετανοί ερευνητές δήλωσαν ότι τα πορίσματά τους θα βοηθήσουν στην κατανόηση της βιολογικής βάσης της ADHD και θα ανοίξουν το δρόμο για την ανάπτυξη νέων πιο αποτελεσματικών φαρμακευτικών θεραπειών στο μέλλον. Προειδοποίησαν όμως ότι θα χρειαστεί ακόμα πολύς χρόνος μέχρι να κατανοηθεί πλήρως η διαταραχή και να βρεθεί θεραπεία γι’ αυτήν.
Η μελέτη εντόπισε μια «επικάλυψη» των γενετικών παραγόντων της ADHD με αυτούς άλλων παθήσεων, όπως ο αυτισμός και η σχιζοφρένεια, παρέχοντας «ισχυρές ενδείξεις», σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι και η ADHD είναι μια νευρο-αναπτυξιακή διαταραχή.

Κυριακή, 3 Οκτωβρίου 2010

Το τέλος πλησιάζει... για το απαρχαιωμένο BIOS

Το τέλος πλησιάζει για το απαρχαιωμένο BIOS, το λογισμικό που εκτελείται κατά την εκκίνηση των PC και προετοιμάζει το μηχάνημα για τη φόρτωση του λειτουργικού συστήματος. Ο διάδοχός του, με την ονομασία UEFI, υπόσχεται υπολογιστές που ξεκινούν σε λίγα δευτερόλεπτα.

To UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) χρησιμοποιείται ήδη σε ορισμένα συστήματα και του χρόνου αναμένεται να γίνει το στάνταρτ για τα νέα PC, δήλωσε στο BBC ο Μαρκ Ντόραν, επικεφαλής του UEFI Forum που αναπτύσσει το νέο λογισμικό.
Το BIOS δημιουργήθηκε πριν από 25 χρόνια, την εποχή των IBΜ PC, με την προοπτική να χρησιμοποιηθεί για λίγα χρόνια σε περίπου 250.000 μηχανήματα, ανέφερε ο Ντόραν.
Οι δημιουργοί του «είναι έκπληκτοι όπως όλοι μας με το γεγονός ότι το BIOS είναι ακόμα ζωντανό και χρησιμοποιείται σε τόσα συστήματα. Ποτέ δεν είχε σχεδιαστεί ώστε να είναι επεκτάσιμο» επισήμανε.
Η αργή ταχύτητα και οι περιορισμοί του παρωχημένου BIOS έχουν αρχίσει να εμποδίζουν την εξέλιξη των προσωπικών υπολογιστών, παραδέχτηκε ο Μπράιαν Ρίτσαρντσον της AMI, μιας εταιρείας που αναπτύσσει λογισμικό BIOS:
«Τα όρια στα μεγέθη των οδηγών, 2 Terabyte, σύντομα θα δημιουργήσουν πρόβλημα σε όσους έχουν πολλές φωτογραφίες και βίντεο στο PC» εξήγησε.
Λόγω του BIOS, το οποίο σχεδιάστηκε πριν από την εποχή της θύρας USB, η σύνδεση πληκτρολογίου και άλλων περιφερειακών μπορεί να συναντήσει εμπόδια, ανέφερε ο Ρίτσαρντσον. Επιπλέον, είπε, το BIOS αναγνωρίζει τους οδηγούς USB flash είτε ως σκληρούς δίσκους είτε ως δισκέτες, δημιουργώντας προβλήματα όταν κανείς θέλει να τρέξει το λειτουργικό σύστημα απευθείας από USB flash.
Τα προβλήματα αυτού του είδους αυξάνονται και διογκώνονται σε νέες κατηγορίες υπολογιστών, όπως τα netbook, που δεν ακολουθούν το σχεδιασμό των συμβατικών PC.
Το UEFI προσαρμόζεται στις αλλαγές του εσωτερικού σχεδιασμού και επιπλέον ενσωματώνει διαδικτυακά πρωτόκολλα που διευκολύνουν τη διαχείριση των συστημάτων από απόσταση.
Αυτό πραγματικά λύνει τα χέρια των τεχνικών σε μεγάλες εταιρείες, οι οποίοι συχνά πρέπει να επιβλέπουν δεκάδες έως και χιλιάδες μηχανήματα ταυτόχρονα.
Το νέο στάνταρτ βασίστηκε στην προδιαγραφή EFI που ανέπτυξε αρχικά η Intel, αργότερα όμως εξελίχθηκε σε πρότυπο της ευρύτερης βιομηχανίας υπολογιστών, ανέφερε ο Ντόραν του UEFI Group.
Όπως εκτίμησε, με το νέο πρότυπο ο υπολογιστής θα αρχίζει να φορτώνει το λειτουργικό σύστημα σε «λίγα δευτερόλεπτα», αντί σε 25-30 δευτερόλεπτα όπως σε πολλά σημερινά PC.