Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου 2010

ΟΕΔΒ-'Οταν Έχω Διάβασμα Βαριέμαι.... καταργείται

Οργανισμός Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων. 'Οταν Έχω Διάβασμα Βαριέμαι.'Έτσι δεν παραφράζαμε τα αρχικά του ΟΕΔΒ εμείς και τα παιδιά μας; Ε, λοιπόν, τα καταργεί η κυβέρνηση πάλι για... το καλό μας. Παραμονές Πρωτοχρονιάς το υπουργικό συμβούλιο καλείται να εγκρίνει την κατάργηση του Οργανισμού Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων και μαζί του την κατάργηση του δωρεάν σχολικού βιβλίου σε όλα τα παιδιά.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που θα παρουσιάσει σήμερα η Α. Διαμαντοπούλου, "ο βασικός άξονας του νέου σχολείου είναι ο ψηφιακός". "Ο σχεδιασμός, η οργάνωση και ο συντονισμός της παραγωγής και διανομής σχολικών βιβλίων, τόσο σε έντυπη όσο και σε ηλεκτρονική μορφή" είναι πλέον συμπληρωματική δραστηριότητα ενός φορέα που θα λειτουργεί με καθεστώς ιδιωτικού δικαίου!
Οι αρμοδιότητες του Οργανισμού Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων περνούν στο υπουργείο Παιδείας. Έτσι η Α.Διαμαντοπούλου πετυχαίνει "μια βαθιά τομή στα εκπαιδευτικά πράγματα": "η τσάντα του μαθητή θα μένει στο σχολείο". Αφού θα είναι άδεια, τι νόημα θα έχουν τα σούρτα φέρτα;
Πουθενά, από το σχέδιο νόμου, δεν προκύπτει ότι το ψηφιακό ή έντυπο υλικό θα διανέμεται με την έναρξη του σχολικού έτους σε όλα τα παιδιά. Αντιθέτως, όπως συνάγεται, το διδακτικό υλικό θα αποστέλλεται με... e-mail μέσω του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου που μέχρι πρότινος... βούλιαζε. Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο θα αναλάβει "τη διοχέτευση του ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού και των ψηφιακών υπηρεσιών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση".
Το ερώτημα που προκύπτει είναι τι θα γίνεται μετά την αποστολή. Ποιος θα αναλάβει το κόστος της εκτύπωσης του υλικού προκειμένου να το πάρουν όλα τα παιδιά; Τα σχολεία, που δεν έχουν πλέον χρήματα ούτε για... χαρτί τουαλέτας; Άρα οι γονείς καλούνται να φορτωθούν και αυτή τη δαπάνη αγοράζοντας όσοι μπορούν βιβλία, υπολογιστές και εκτυπωτές και φυσικά με άλλες τιμές απ' αυτές που διασφάλιζε μέχρι τώρα ο Οργανισμός Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων.
To Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο θα υπαχθεί σε έναν νέο φορέα που θα λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου! Δηλαδή μια βασική λειτουργία της εκπαίδευσης θα είναι πλέον ημιδημόσια και με βασική αποστολή "την τεχνολογική υποστήριξη των υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας και της εκπαίδευσης".
Ο φορέας αυτός είναι το Ερευνητικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών με έδρα την Πάτρα, που μετεξελίσσεται "στον βασικό κόμβο συνολικών ψηφιακών εφαρμογών και μέσων στην εκπαίδευση".
Όπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου, "ο σχεδιασμός, η οργάνωση και ο συντονισμός της παραγωγής και διανομής των σχολικών βιβλίων, τόσο σε έντυπη όσο και σε ηλεκτρονική μορφή, καθώς και η ενιαία διαχείριση του συνόλου των κεντρικών υποδομών, των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και των ψηφιακών εφαρμογών μάθησης περιλαμβανομένου και του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου" απλώς "προστίθενται" στους σκοπούς του νέου φορέα.
Από τώρα μπορούμε να προβλέψουμε την τύχη του εγχειρήματος του ψηφιακού σχολείου: Μέχρι το 2013 που τελειώνει το ΕΣΠΑ. Ο κυριότερος οικονομικός πόρος του νέου φορέα είναι το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς, δηλαδή τα κοινοτικά κονδύλια. Και όπως έχει συμβεί με μύρια όσα προγράμματα, μετά τη λήξη της κοινοτικής χρηματοδότησης όλα ρημάζουν. Από τις σχολικές και ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες, μέχρι την Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη, τα τμήματα στα ΤΕΙ και τους υπολογιστές στους μαθητές της Α' Γυμνασίου, για τους οποίους η Κομισιόν ζητάει πίσω τα λεφτά. Δηλαδή, μετά το πέρας του ΕΣΠΑ, ούτε ψηφιακό σχολείο θα έχουμε ούτε τον πατροπαράδοτο ΟΕΔΒ να δίνει βιβλία δωρεάν σε όλους τους μαθητές.
Επίσης με το νομοσχέδιο της Α. Διαμαντοπούλου καταργούνται το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, το Κέντρο Εκπαιδευτικής 'Ερευνας, το Ινστιτούτο Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και ο Οργανισμός Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών.
Στη θέση των τεσσάρων φορέων, που ούτως ή άλλως έχουν απαξιωθεί καθώς το υπουργείο Παιδείας αναθέτει σε ιδιώτες τη δουλειά τους, συγκροτείται Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο που ορίζεται από τον υπουργό Παιδείας και περιορίζεται σε γνωμοδοτήσεις όταν του ζητούνται. Για τον ορισμό του προέδρου απαιτείται έγκριση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής.
Το νομοσχέδιο αναφέρει ότι με μεταβατικές διατάξεις θα διασφαλιστεί η απρόσκοπτη ένταξη του υπηρετούντος επιστημονικού προσωπικού στον νέο φορέα, ενώ θα ρυθμιστούν οι όροι συνέχισης της απασχόλησης του διοικητικού προσωπικού. Σε ό,τι αφορά το προσωπικό του ΟΕΔΒ προβλέπεται η μετάταξή του σε υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας ή εποπτευόμενα νομικά πρόσωπα.
Τέλος, με το νομοσχέδιο αλλάζει ο τρόπος εισαγωγής μαθητών στα πειραματικά σχολεία. Μόνο στα δημοτικά η επιλογή γίνεται με κλήρωση. Στα λύκεια η εισαγωγή γίνεται μετά από εξετάσεις και τεστ δεξιοτήτων που, με βάση την εμπειρία αντίστοιχων εξεταστικών διαδικασιών σε ιδιωτικά σχολεία, προϋποθέτει πολλές ώρες ιδιαίτερων μαθημάτων προκειμένου να διασφαλιστεί η επιτυχία.
Αυτό σημαίνει ότι στα πειραματικά σχολεία θα φοιτούν κυρίως παιδιά που οι γονείς τους μπορούν να σηκώσουν το βάρος της προετοιμασίας. Στα γυμνάσια η επιλογή των μαθητών θα γίνεται με βάση προϋποθέσεις που θα ορίζει το Επιστημονικό Εποπτικό Συμβούλιο κάθε σχολείου. Άρα και εδώ μπορεί να έχουμε εισαγωγή μετά από εξετάσεις. Επίσης, θα μπορούν να εισάγονται παιδιά με υψηλές μαθησιακές δυνατότητες.
πηγή: ΑΥΓΗ

Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2010

Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου 2010

Όλα στο σφυρί...

Η κυβέρνηση προσδοκά να βάλει 1 δισ. ευρώ στο ταμείο το 2011 και «τρέχει» Ελληνικό, άλλα «φιλέτα», καθώς και την εισαγωγή στο ΧΑ κρατικής ΑΕ στην οποία θα περιέλθουν ακίνητα από άλλους φορείς του Δημοσίου
Αμεση ένεση ρευστότητας 1 δισ. ευρώ για το 2011 και έσοδα 7 δισ. ευρώ την τριετία 2011 - 2013 προσδοκά να επιτύχει η κυβέρνηση μέσω του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αναδιάρθρωσης του Δημοσίου.
Η αρμόδια διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων αποφάσισε την Τετάρτη τις επόμενες κινήσεις, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την προετοιμασία για είσοδο κρατικής ΑΕ Ακινήτων στο Χρηματιστήριο και ταχεία προώθηση της εκμετάλλευσης του Ελληνικού και άλλων «φιλέτων».
Αξιοποίηση Δημόσιας Ακίνητης Περιουσίας
Η διυπουργική μετά την εξέταση όσων εισηγήθηκαν οι σχετικές ομάδας εργασίας, αποφάσισε μεταξύ άλλων μία σειρά από κινήσεις για την προώθηση της αξιοποίησης της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου και των φορέων του.
Εποπτεία και εισαγωγή στο Χρηματιστήριο
Η διυπουργική εισηγήθηκε συγκρότηση Γενικής Γραμματείας Αξιοποίησης Δημόσιας Ακίνητης Περιουσίας στο ΥΠΟΙΚ, ώστε να εποπτεύει τις κτηματικές υπηρεσίες, τα εθνικά κληροδοτήματα, και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ΝΠΔΔ.
Προωθεί επίσης τη δημιουργία φορέα χρηματοοικονομικής διαχείρισης των ώριμων προς αξιοποίηση ακινήτων του δημοσίου με τη μορφή Α.Ε. στον οποίο θα περιέρχονται ακίνητα από υφιστάμενους φορείς του Δημοσίου και σε επόμενη φάση θα διαθέσει μειοψηφικό πακέτο μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Καταγραφή
Η Ειδική Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων και Αναδιαρθρώσεων θα προσλάβει άμεσα ομάδα εξειδικευμένων συμβούλων για την καταγραφή, ποιοτική ανάλυση και επενδυτική διερεύνηση των ακινήτων, ώστε να υπάρξουν ολοκληρωμένα και αξιόπιστα στοιχεία για τα ακίνητα που μπορούν να αξιοποιηθούν άμεσα, μέχρι τον επόμενο Ιούνιο.
Ελληνικό
Συγκρότηση της ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΑΕ ως φορέα ειδικού σκοπού, στον οποίο περιέρχεται η διαχείριση της έκτασης και πρόσληψη χρηματοοικονομικών και τεχνικών συμβούλων.
Αμεση εκμετάλλευση μεγάλων ακινήτων
Επιλογή συγκεκριμένων ακινήτων που ανήκουν σε ΚΕΔ, ΕΤΑ και Ολυμπιακά Ακίνητα και προώθηση της αξιοποίησης, με συγκρότηση Ομάδων Διοίκησης Έργου με τη συμμετοχή και εξειδικευμένων συμβούλων.

Τα κυριότερα ακίνητα προς εκμετάλλευση:
ΚΕΔ ΚΑΙ ΕΤΑ
Ελληνικό, 5.500 στρ. για εμπορικές και επαγγελματικές χρήσεις, τουρισμός, αναψυχή, κατοικίες
Αφάντου, Ρόδος, 1.500 στρ. για τουριστική εκμετάλλευση
ΚΕΔ
Πρασονήσι, Ρόδος, 80.000 στρ. για τουριστική εκμετάλλευση
Βόρρας - Βεγορίτιδα, Πέλλα, 18.000 στρ. για τουριστική εκμετάλλευση και εγκαταστάσεις αναψυχής
Αντίρριο, Αιτωλοακαρνανία, 223 στρ. για εμπορικές χρήσεις, τουρισμό, αναψυχή και πολιτιστικές δραστηριότητες
Γούρνες, Ηράκλειο Κρήτης, 750 στρ. για εμπορικές και τουριστικές χρήσεις, αναψυχή και πολιτιστικές δραστηριότητες
Εγκαταστάσεις Φωνής της Αμερικής Τοπείρου, Ξάνθη, 8.000 στρ. ήπιας ανάπτυξης, για οικοτουρισμό, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες
Ερμιόνη, Αργολίδα, 153 στρ. για τουριστικές δραστηριότητες και παραθεριστικές κατοικίες
Λιβάρι Βουρβούσους, Σιθωνία Χαλκιδικής, 94 στρ. για τουριστικές δραστηριότητες και παραθεριστικές κατοικίες
Συκιά, Τορώνη Χαλκιδικής, 76 στρ. για τουριστικές δραστηριότητες και παραθεριστικές κατοικίες
ΕΤΑ
Κτήμα Καλών Νερών, Μαγνησία, 152 στρ. για τουριστική εκμετάλλευση (διαγωνισμός σε εξέλιξη)
Κτήμα Σκάλας Σκότινας Πιερίας, 427 στρ. για τουριστική εκμετάλλευση
Αλυκές Αναβύσσου Αττικής, 1.487 στρ. για τουριστική εκμετάλλευση
Μαρίνα Βουλιαγμένης Αττικής 47 στρ. στη χερσαία ζώνη για τουριστική εκμετάλλευση
Αποκρατικοποιήσεις και αναδιαρθρώσεις
Οι κινήσεις που αποφασίστηκαν από τη διυπουργική στην κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στο ευρύτερο χαρτοφυλάκιο του Δημοσίου είναι:
Αμεση πρόσληψη χρηματοοικονομικών και νομικών συμβούλων για επέκταση σύμβασης παραχώρησης του Ελ.Βενιζέλος - Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και αξιοποίηση της συμμετοχής του Δημοσίου
αξιοποίηση της συμμετοχής του δημοσίου σε ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ
αναζήτηση στρατηγικού εταίρου στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ).
Η αρμόδια διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων αποφάσισε την Τετάρτη τις επόμενες κινήσεις, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την προετοιμασία για είσοδο κρατικής ΑΕ Ακινήτων στο Χρηματιστήριο και ταχεία προώθηση της εκμετάλλευσης του Ελληνικού και άλλων «φιλέτων».
Αξιοποίηση Δημόσιας Ακίνητης Περιουσίας
Η διυπουργική μετά την εξέταση όσων εισηγήθηκαν οι σχετικές ομάδας εργασίας, αποφάσισε μεταξύ άλλων μία σειρά από κινήσεις για την προώθηση της αξιοποίησης της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου και των φορέων του.
Εποπτεία και εισαγωγή στο Χρηματιστήριο
Η διυπουργική εισηγήθηκε συγκρότηση Γενικής Γραμματείας Αξιοποίησης Δημόσιας Ακίνητης Περιουσίας στο ΥΠΟΙΚ, ώστε να εποπτεύει τις κτηματικές υπηρεσίες, τα εθνικά κληροδοτήματα, και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ΝΠΔΔ.
Προωθεί επίσης τη δημιουργία φορέα χρηματοοικονομικής διαχείρισης των ώριμων προς αξιοποίηση ακινήτων του δημοσίου με τη μορφή Α.Ε. στον οποίο θα περιέρχονται ακίνητα από υφιστάμενους φορείς του Δημοσίου και σε επόμενη φάση θα διαθέσει μειοψηφικό πακέτο μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Καταγραφή
Η Ειδική Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων και Αναδιαρθρώσεων θα προσλάβει άμεσα ομάδα εξειδικευμένων συμβούλων για την καταγραφή, ποιοτική ανάλυση και επενδυτική διερεύνηση των ακινήτων, ώστε να υπάρξουν ολοκληρωμένα και αξιόπιστα στοιχεία για τα ακίνητα που μπορούν να αξιοποιηθούν άμεσα, μέχρι τον επόμενο Ιούνιο.
Ελληνικό
Συγκρότηση της ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΑΕ ως φορέα ειδικού σκοπού, στον οποίο περιέρχεται η διαχείριση της έκτασης και πρόσληψη χρηματοοικονομικών και τεχνικών συμβούλων.
Αμεση εκμετάλλευση μεγάλων ακινήτων
Επιλογή συγκεκριμένων ακινήτων που ανήκουν σε ΚΕΔ, ΕΤΑ και Ολυμπιακά Ακίνητα και προώθηση της αξιοποίησης, με συγκρότηση Ομάδων Διοίκησης Έργου με τη συμμετοχή και εξειδικευμένων συμβούλων.
Τα κυριότερα ακίνητα προς εκμετάλλευση:
ΚΕΔ ΚΑΙ ΕΤΑ
Ελληνικό, 5.500 στρ. για εμπορικές και επαγγελματικές χρήσεις, τουρισμός, αναψυχή, κατοικίες
Αφάντου, Ρόδος, 1.500 στρ. για τουριστική εκμετάλλευση

Αναζήτηση χρηματοοικονομικών και νομικών συμβούλων μέχρι τον Μάρτιο για:
διαχωρισμό των λειτουργιών στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων
είσοδο στρατηγικών επενδυτών στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας μέσω συμβάσεων παραχώρησης,
αεροδρόμιο στο Καστέλλι Κρήτης και την αξιοποίηση για το αεροδρόμιο Ηρακλείου Ν. Καζαντζάκης
αξιοποίηση της συμμετοχής του Δημοσίου στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ
την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ομίλου ΟΣΕ
επέκταση συμβάσεων παραχώρησης στην Αττική Οδό και Εγνατία Οδό είσοδο στρατηγικού επενδυτή στα ΕΛΤΑ
αξιοποίηση του Φάσματος Συχνοτήτων και του Ψηφιακού Μερίσματος
αξιοποίηση της συμμετοχής του δημοσίου στο Αττικό λιμενικό σύστημα
μελέτη στρατηγικής και συμβάσεων παραχώρησης για λιμάνια και ιδιαίτερα για 11 περιφερειακούς οργανισμούς λιμένων
μελέτη στρατηγικής και συμβάσεων παραχώρησης για 850 μαρίνες
αξιοποίηση της συμμετοχής του δημοσίου στην ΛΑΡΚΟ,
αξιοποίηση της συμμετοχής του δημοσίου στην ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ,
παράταση της σύμβασης παραχώρησης του ΟΠΑΠ και διαχείριση της συμμετοχής του Δημοσίου,
αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή στον ΟΔΙΕ,
πώληση της συμμετοχής του δημοσίου στο καζίνο της Πάρνηθας, και
μετοχοποίηση/ είσοδο στρατηγικού επενδυτή στα κρατικά λαχεία (Εθνικό, Λαϊκό).

Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2010

Καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα, "καίγοντας" τα με μαγνητικούς παλμούς.

Βρετανοί επιστήμονες άρχισαν να εφαρμόζουν μια νέα πολλά υποσχόμενη τεχνική, που καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα, "καίγοντας" τα με μαγνητικούς παλμούς. Η νέα μέθοδος, που ονομάζεται υπερθερμία, επειδή αυξάνει την θερμοκρασία των κακοήθων κυττάρων μέχρι αυτά να πεθάνουν, έχει δοκιμαστεί προς το παρόν σε πειραματόζωα (ποντίκια).

Οι ερευνητές περιβάλλουν τα καρκινικά κύτταρα με μικροσκοπικά σωματίδια οξειδίου του σιδήρου, τα οποία δονούνται σε ένα μαγνητικό πεδίο, αναγκάζοντας τα κύτταρα του όγκου να υπερθερμανθούν και τελικά να καταστραφούν.Τα τεστ έδειξαν, ότι όταν η θερμοκρασία των καρκινικών κυττάρων αυξηθεί κατά έξι βαθμούς σε σχέση με την θερμοκρασία του υπολοίπου σώματος, οι όγκοι αρχίζουν να καταστρέφονται.
Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι θα καταφέρουν να αξιοποιήσουν την θεραπεία της υπερθερμίας στους ανθρώπους, ώστε να στοχεύουν τα καρκινικά κύτταρα και να τα σκοτώνουν, χωρίς παράλληλα να καταστρέφουν τα περιβάλλοντα υγιή κύτταρα, κάτι που οδηγεί στις γνωστές παρενέργειες της χημειοθεραπείας και της θεραπείας με ακτινοβολίες.
Οι ερευνητές μπορούν να "στοχεύσουν" και να κατευθύνουν τα σωματίδια οξειδίου του σιδήρου στους όγκους, τοποθετώντας τα μέσα σε βλαστικά κύτταρα από μυελό των οστών, τα οποία εκ φύσεως -για αιτίες που ακόμα δεν έχουν κατανοηθεί πλήρως- κινούνται προς την κατεύθυνση του καρκίνου στο σώμα, πιθανώς για να "επιδιορθώσουν" τις βλάβες σε εκείνους τους ιστούς που έχει πλήξει ο καρκίνος. Με τον τρόπο αυτό, τα νανοσωματίδια προσανατολίζονται με φυσικό τρόπο στον όγκο και μπορούν να αρχίσουν την καταστροφική δράση τους.
Η τεχνική αναπτύσσεται από τον ειδικό στον καρκίνο δρα Σαμ Τζέιμς του University College του Λονδίνου, σε συνεργασία με τον καθηγητή Κούεντιν Πάνκχερστ, διευθυντή ερευνών του Royal Institution, σύμφωνα με τη βρετανική "Τέλεγκραφ". Όπως ανέφερε ο Τζέημς, τα καρκινικά κύτταρα αρχίζουν να πεθαίνουν, όταν θερμανθούν πάνω από τους 43 βαθμούς Κελσίου (η φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος είναι γύρω στους 37 βαθμούς). Τα εργαστηριακά πειράματα έδειξαν ότι η τεχνική μπορεί να αυξήσει την θερμοκρασία μέχρι και τους 60 βαθμούς Κελσίου.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η νέα μέθοδος βρίσκεται ακόμα στα πρώτα στάδιά της, αλλά είναι ελπιδοφόρα και μπορεί μελλοντικά να αποτελέσει μια νέα θεραπευτική τεχνική, ιδίως για τον καρκίνο του πνεύμονα. Οι επιστήμονες προσπαθούν να αυξήσουν τον αριθμό των βλαστικών κυττάρων που μεταφέρουν τα νανοσωματίδια και κατευθύνονται προς τον όγκο, ενώ παράλληλα κάνουν δοκιμές με εναλλακτικές συχνότητες των μαγνητικών παλμών και με διαφορετικά μεγέθη νανοσωματιδίων,για να βρουν τον καλύτερο δυνατό και πιο καταστροφικό συνδυασμό.

Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου 2010

Και οι βαθιά ηλικιωμένοι θέλουν σεξ!

Οι πολύ ηλικιωμένοι άνδρες συνεχίζουν να ενδιαφέρονται για το σεξ αλλά οι ασθένειες που τους ταλαιπωρούν και η έλλειψη ευκαιριών πιθανόν να τους συγκρατούν, ανακοίνωσαν την Δευτέρα αυστραλοί ερευνητές.

Η λεγόμενη "αρσενική" ορμόνη, η τεστοστερόνη, συνδέεται άμεσα με το πόσο συχνά ένας άνδρας άνω των 75 διατηρεί σεξουαλικές σχέσεις και οι γιατροί επιβάλλεται να προχωρήσουν σε επιπλέον μελέτες για να διαπιστώσουν εάν μία θεραπεία υποκατάστασης ορμονών πιθανόν να ωφελήσει τους ηλικιωμένους άνδρες, υποστηρίζουν οι ερευνητές.
Η Ζόι Χάιντ του πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας και οι συνεργάτες της μελέτησαν περισσότερους από 2.700 άνδρες ηλικίας από 75 έως 95 χρόνων και τα αποτελέσματα της μελέτης τους δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Annals of Internal Medicine. Οι ερευνητές υπέβαλαν σειρά ερωτήσεων αναφορικά με την υγεία, τις σχέσεις και τη σεξουαλική δραστηριότητα.
"Μπορεί οι ηλικιωμένοι άνδρες να έχουν περιορισμένη σεξουαλική δραστηριότητα, αλλά το σεξ παραμένει τουλάχιστον για το 1/5 των ανδρών ηλικίας από 90 έως 95 χρόνων κάτι εξαιρετικά σημαντικό, ανατρέποντας το στερεότυπο των ασεξουαλικών ηλικιωμένων", υποστηρίζει η αυστραλιανή ερευνήτρια.
" Από αυτούς που είναι σεξουαλικά ενεργοί, περισσότερο από τον 40% είναι δυσαρεστημένοι με τη συχνότητα της σεξουαλικής τους δραστηριότητας", συνεχίζει η ίδια.
Η ηλικία είναι ουσιαστικός παράγοντας αλλά εξίσου σημαντικός είναι και τα επίπεδα της τεστοστερόνης, η έλλειψη ενός ενδιαφέροντος συντρόφου και η ύπαρξη διαφόρων νοσημάτων που ποικίλουν από διαβήτη μέχρι καρκίνο του προστάτη.
πηγη: ΤΥΠΟΣ

Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2010

Ακτινοβολία στα οδοντιατρεία

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι δόσεις ακτινοβολίας από την αξονική τομογραφία κωνικής δέσμης γνάθων (cone-beam CΤ scanner) μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στο γενετικό υλικό των κυττάρων και να δημιουργήσουν καρκίνους.

Οι γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κίνδυνου, επισημαίνοντας ότι, τη στιγμή που οι ασθενείς υπόκεινται σε αξονική τομογραφία γνάθου, διαπερνούν το σώμα τους εκατομμύρια φωτόνια, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο DΝΑ, δηλαδή στα χρωμοσώματά τους.
Η ακτινοβολία αυτή, που περιβάλλει το σώμα για μερικά δευτερόλεπτα, δημιουργεί διαταραχές σε μοριακό επίπεδο και παρά το γεγονός, ότι η ζημιά αυτή δεν είναι μεγάλη για να σκοτώσει το κύτταρο, είναι αρκετά πολύπλοκη για να διορθωθεί.
«Ένα μικρό παιδί έως 10 ετών, έχει 1 στις 10.000 πιθανότητες να εμφανίσει κάποια μορφή καρκίνου στο μέλλον, η οποία θα οφείλεται σε υπερέκθεση σε αξονική τομογραφία γνάθου» τονίζει ο δρ Ντέιβιντ Μπρένερ, διευθυντής του Εργαστηρίου Ραδιολογικής Έρευνας του Πανεπιστημίου Κολούμπια στις Η.Π.Α.. «Και όμως, σε περιπτώσεις που απαιτείται ορθοδοντική επέμβαση, ένας οδοντίατρος δεν διστάζει να υποβάλει τον ασθενή του μέχρι και σε 2-3 τέτοιες ακτινοβολίες» συνεχίζει ο κ. Μπρένερ, προσθέτοντας ότι «όταν αυξάνεται η δόση της ακτινοβολίας, ταυτόχρονα αυξάνεται και το ποσοστό επικινδυνότητας».
Λύση στο πρόβλημα αποτελεί η ψηφιακή ακτινογραφία, ένα σύστημα κατά το οποίο ένας μικρός αισθητήρας χρησιμοποιείται αντί του κλασικού φιλμ, προσφέροντας μειωμένη έκθεση στην ακτινοβολία.

Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου 2010

Η ιστορία ενός κοριτσιού μέλους της Κομμουνιστικής Νεολαίας της Ανατολικής Γερμανίας

Πέμπτη απόγευμα, 9 Νοεμβρίου 1989. Εκατοντάδες Βερολινέζοι, στον ανατολικό τομέα, συρρέουν προς το Τείχος που στοιχειώνει έναν ολόκληρο κόσμο. Μια από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία. Μια 35χρονη εκείνη την ώρα ήταν με τις φίλες της για σάουνα. Το όνομά της, Ανγκελα Μέρκελ.

Η ιστορία λέει πως όταν η 35χρονη τότε κόρη του λουθηρανού πάστορα Χορστ Κάρσερ βγήκε στο δρόμο και κατάλαβε τι συμβαίνει τηλεφώνησε στη μητέρα της και τη ρώτησε αν έχει δυτικογερμανικά μάρκα, «διότι ήρθε η ώρα να φάμε στρείδια στο ξενοδοχείο Κεμπίνσκι στη δυτική πλευρά, όπως ονειρευόμαστε πάντα». Κάπως έτσι ξεκινά η ιστορία ενός κοριτσιού, μέλους της Κομμουνιστικής Νεολαίας της Λαϊκης Δημοκρατίας της Γερμανίας, που εξελίχθηκε σε Σιδηρά Κυρία της Ευρώπης.
Η αλήθεια είναι ότι η ίδια στο γραφείο της δεν έχει το πορτρέτο της Θάτσερ αλλά της Μεγάλης Αικατερίνης. «Αυτή ήταν μια πραγματικά ισχυρή γυναίκα», έχει πει για την Αυτοκράτειρα η Καγκελάριος, η οποία πάντως έχει τουλάχιστον ένα κοινό χαρακτηριστικό με την Μαργκαρετ Θάτσερ: Και οι δυο σπούδασαν Θετικές Επιστήμες, κάτι ασυνήθιστο για γυναίκες που ασχολούνται με την πολιτική.
Η Μέρκελ ,που φιγουράρει στο Forbes μεταξύ των πιο ισχυρών γυναικών στον κόσμο, έχει πολλές πρωτιές. Είναι η πρώτη γυναίκα καγκελάριος της Γερμανίας, η νεότερη καγκελάριος μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ο πρώτη καγκελάριος που γεννήθηκε μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, η πρώτη καγκελάριος που σπούδασε θετικές επιστήμες και η πρώτη καγκελάριος από την Ανατολική Γερμανία .
Η Μέρκελ μπορεί να μεγάλωσε στην Ανατολή αλλά γεννήθηκε στη Δύση και συγκεκριμένα στο Αμβούργο στις 17 Ιουλίου 1954. Κόρη του λουθηρανού πάστορα Χορστ Κάσνερ και της δασκάλας Χέρλιντ Κάσνερ . Λίγο μετά τη γέννησή της, ο πατέρας της διορίστηκε σε εκκλησία της Ανατολικής Γερμανίας. Έτσι η οικογένεια μετακόμισε στο Τεμπλιν, 80 χιλιόμετρα περίπου βόρεια του Βερολίνου.
Όπως οι περισσότεροι μαθητές, έτσι και η Μέρκελ ήταν μέλος της επίσημης νεολαίας του σοσιαλιστικού κόμματος, της Ελεύθερης Γερμανικής Νεολαίας (FDJ). Αργότερα έγινε μέλος περιφερειακού προεδρείου και γραμματέας της οργάνωσης. Από το 1973 μέχρι το 1978 σπούδασε φυσική στην Λειψία. Το 1977 παντρεύτηκε τον συμφοιτητή της Ούλριχ Μέρκελ. Ο γάμος αυτός διάρκεσε μόνο πέντε χρόνια, αλλά η κόρη του πάστορα κράτησε το όνομα «Μέρκελ» για πάντα. Από το 1978 μέχρι το 1990 εργάστηκε στο Κεντρικό Ινστιτούτο Φυσικής Χημείας (ZIPC) στο Ανατολικό Βερολίνο, όπου γνώρισε το νυν σύζυγό της, τον διακεκριμένο χημικό Γιοαχίμ Σάουερ, τον οποίο παντρεύτηκε στις 30 Δεκεμβρίου 1998.
Μετά το τείχος
Θα μπορούσε να πει κανείς η Μέρκελ είναι όχι μόνο βιολογικά αλλά και πολιτικά παιδί πάστορα. Τον Δεκέμβριο του 1989 λίγες εβδομάδες μετά την κατάρρευση του Τείχοους η 35χρονη Ανγκελα προσχώρησε στην Δημοκρατική Επαγρύπνηση (Demokratischer Aufbruch, DA), δημοκρατικό πολιτικό κόμμα της Γερμανικής Λαϊκής Δημοκρατίας, που είχε μόλις ιδρυθεί από τους πάστορες Ράινερ Έπελμαν, Φρίντριχ Σορλέμερ και τον δικηγόρο Βόλφγκανγκ Σνουρ. Επειδή γνώριζε Αγγλικά, μπορεί να συνομιλεί με δυτικούς δημοσιογράφους και γίνεται υπεύθυνη ενημέρωση του κομματος. Το κόμμα πατώνει στις εκλογές του Φεβρουαρίου του 1990 στην Ανατολική Γερμανία, ωστόσο η Μερκελ διορίζεται κυβερνητική εκπρόσωπος στην βραχύβια κυβέρνηση του πρωθυπουργού Λόταρ Ντε Μεζιέρ.
Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, τα γερμανικά κράτη ενώνονται, η Μέρκελ υιοθετείται πολιτικά από τον Χέλμουτ Κολ και ξεκινά την πορεία της προς την Καγκελαρία. Από το 1991 έως το 1994 είναι υπουργος γυναικείων υποθέσεων και νεολαίας και από το 1994 μέχρι το 1998 υπουργός περιβάλλοντος. Ως βουλευτής του CDU προσχώρησε στο συντηρητικό ρεύμα του κόμματος. Έτσι, στο νόμο για την έκτρωση, ήταν κατά του "κανόνα προθεσμίας" σύμφωνα με τον οποίο γυναίκες μπορούσαν να κάνουν έκτρωση εντός τριών μηνών.
Η απο(Κολ)ηση
Το γεγονός όμως το οποίο εκτίναξε την πολιτική καριέρα της Μέρκελ ήταν η αποκάλυψη του σκανδάλου των "μαύρων λογαριασμών" του CDU τον Νοέμβριο του 1999. Τι ήταν το σκάνδαλο αυτό; Ενα σύστημα παράνομης χρηματοδότησης της κομματικής οργάνωσης μέσω λογαριασμών στην Ελβετία. Οι ανώνυμες αυτές "δωρεές" ανέρχονταν συνολικά στα 6,1 εκατομμύρια περίπου ευρώ, ενώ ο Χέλμουτ Κολ κατηγορηματικά αρνιόταν να προβεί σε οποιαδήποτε αποκάλυψη σχετικά με την προέλευση των δωρεών.
Η Μέρκελ δεν έχασε την ευκαιρία. Τον Δεκέμβριο του 1999 δημοσίευσε το περίφημο πλέον άρθρο στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung όπου (δίχως να έχει συμβουλευτεί τον πρόεδρο του CDU Βόλφγκανγκ Σόιμπλε) απαίτησε την ανεξαρτητοποίηση από τον Κολ. Το άλλοτε «κορίτσι του Κολ» εμφανίστηκε αποφασισμένο να βάλει τέλος στο "σύστημα Κολ". "Εμείς οι ανατολικογερμανοί μάθαμε να συμβιβαζόμαστε με τους εξουσιαστές, δίχως όμως να δημιουργούμε απόλυτες δεσμεύσεις.", θα πει αργότερα σε συνέντευξή της.
Στις 18 Ιανουαρίου 2000 ο Χέλμουτ Κολ παραιτήθηκε από το αξίωμα του επίτιμου προέδρου της παράταξης. Στις 16 Φεβρουαρίου, υπο την πίεση των αποκαλύψεων, παραιτήθηκε και ο διάδοχος του Κολ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, από την ηγεσία του κόμματος και της κοινοβουλευτικής ομάδας. Στις 10 Απριλίου η Μέρκελ εκλέχτηκε στο συνέδριο του Έσσεν ομοσπονδιακή πρόεδρος του CDU και πέντε χρόνια μετά ήρθε η Καγκελαρία. Στις 10 Οκτωβρίου 2005, μετά την εκλογική αποτυχία των σοσιαλδημοκρατών του καγκελάριου Σρέντερ, δημιουργείται ο μεγάλος συνασπισμός των κομμάτων CDU, CSU και SPD και το άλλοτε κορίτσι της Κομμουνιστικής Νεολαίας αναλαμβάνει το τιμόνι μιας από τις μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις στον σύγχρονο καπιταλισμό.
«Ολοι οι συνάδελφοί της την υποτιμούσαν», λέει η βιογράφος της, Εβελιν Ρολ. «Δεν πίστευαν ότι μια γυναίκα θα μπορούσε ποτέ να αναδειχθεί καγκελάριος". Αυτό τελικά ήταν και το πλεονέκτημά της, σκεφτόταν και δρούσε, πολλές φορές εκτός συστήματος.
Ψωνίζει στο σούπερ – μάρκετ
Η Σιδηρά Κυρία ζει με τον σύζυγό της σε ένα διαμέρισμα στο κέντρο του Βερολίνου, πολύ κοντά στην καγκελαρία. Δεν διαθέτει βοηθητικό προσωπικό και οι γείτονες τη συναντούν συχνά να κάνει τα ψώνια της σε κοντινά, μικρά σούπερ μάρκετ. Η ημέρα της ξεκινά στις 6 το πρωί και τελειώνει αργά το βράδυ. Εχει ελάχιστα σαββατοκύριακα για ξεκούραση και τότε πηγαίνει συνήθως στο μικρό εξοχικό της κοντά στην πόλη Τεμπλίν. Σύμφωνα με τη βιογράφο της «έχει ελάχιστους στενούς φίλους, τους οποίους γνωρίζει από πολύ παλιά, ενώ ο πιο κοντινός της άνθρωπος είναι η Μπεάτε Μπάουμαν, διευθύντρια του γραφείου της».
Δεν αντέχει τον Μπερλουσκόνι
Στο πολιτικό big brother η Μέρκελ θα ήταν κάθε εβδομάδα υποψήφια, αλλά δύσκολα θα αποχωρούσε διότι αυτή έχει το καρπούζι, αυτή και το μαχαίρι στην ΕΕ. Η ίδια πάντως θα πρότεινε για αποχώρηση το Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος την είχε «στήσει» σε σύνοδο στο ΝΑΤΟ, επειδή μιλούσε στο κινητό του. Η Μέρκελ είχε αποκαλύψει στη βιογράφο της Ρολ πόσο εκνευρίζεται όταν της τηλεφωνεί ο Μπερλουσκόνι: «Μιλάνε πάντα μέσω μεταφραστή και μονίμως ξεκινά το τηλεφώνημα τραγουδώντας της «η Αντζελα, η Αντζελίνα μου...» Εκείνη όμως δεν το βρίσκει καθόλου αστείο».
Το ερώτημα που καίει εμάς είναι αν η "Ιron Frau" κάποια στιγμή προτείνει για αποχώρηση τους Ελληνες!
πηγή:ΤΥΠΟΣ