Πέμπτη, 3 Μαρτίου 2011

Ψέματα και αλήθειες για τη Λιβύη

Πρέπει να σημειωθεί ότι η διεθνής κοινότητα αδυνατεί να ενεργήσει, αφού δεν μπορεί να επιβεβαιώσει κανείς τα έως τώρα λεγόμενα για ακραίες πράξεις του στρατού απέναντι στους αντικαθεστωτικούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι το αμερικανικό Πεντάγωνο δεν επιβεβαίωσε προς την επιτροπή της Γερουσίας τις πληροφορίες που διαρρέουν πολλά μέσα ενημέρωσης, ότι η αεροπορία του Καντάφι βάλλει κατά αμάχων.
Πλέον ακούγονται οι πρώτες φωνές, που αναφέρουν ότι ο Καντάφι βομβάρδισε μεν με μαχητικά, αλλά όχι αμάχους ή θέσεις ανταρτών, παρά μόνο στρατιωτικές εγκαταστάσεις, για να μην πέσει ο βαρύς οπλισμός στα χέρια των επαναστατημένων αντικαθεστωτικών.
Για παράδειγμα, η Μόσχα αντιδρά στην επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, καθώς δεν δέχεται ότι υπάρχουν τρανταχτά στοιχεία για αεροπορικές επιδρομές λιβυκών μαχητικών κατά αμάχων.
Εν τω μεταξύ, ο συνταγματάρχης Καντάφι, σε διαδοχικές τηλεοπτικές του εμφανίσεις, αρνείται καθολικά να παραιτηθεί, επικαλούμενος το πολιτικό καθεστώς της Λιβύης, που δεν ορίζει πρόεδρο, παρά μόνο λαϊκές συνελεύσεις, που καθορίζουν την πορεία της χώρας.
Ταυτόχρονα, προειδοποιεί για αγώνα μέχρις εσχάτων, εάν υπάρξει οποιαδήποτε δυτική στρατιωτική παρέμβαση. Είναι χαρακτηριστικό ότι μίλησε για νέο Βιετνάμ, σε περίπτωση που το ΝΑΤΟ αποφασίσει να επέμβει στρατιωτικά στη Λιβύη.
Από την άλλη βεβαίως, το δεδομένο αυτή τη στιγμή στη ευρύτερη περιοχή της Λιβύης, τόσο δηλαδή στα εδάφη που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί όσο και σε αυτά που είναι υπό τον πλήρη έλεγχο των δυνάμεων του Καντάφι, είναι ένα και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση.
Η έως τώρα βία -σε πολλές περιπτώσεις ανεξέλεγκτη- έχει δημιουργήσει συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης και έχει οδηγήσει μερικές δεκάδες χιλιάδες πολίτες στην προσφυγιά.
Ήδη από την αρχή των εχθροπραξιών, δεκάδες χιλιάδες ξένοι, οι περισσότεροι εξ αυτών Αιγύπτιοι, συνωστίζονται στα σύνορα με την Τυνησία, προσπαθώντας να φύγουν από τη Λιβύη.
Τα έχουν καταφέρει μέχρι τώρα πάνω από 75.000 άνθρωποι, ενώ άλλοι 40.000 περιμένουν την έξοδό τους από τη χώρα.
Ταυτόχρονα, το Επισιτιστικό Πρόγραμμα του Ο.Η.Ε. προειδοποιεί για πιθανή μεγάλη ανθρωπιστική κρίση στο εσωτερικό της Λιβύης, εξαιτίας της έλλειψης τροφίμων, απόρροια της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στη χώρα.
πηγή:zougla

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου